30 Ekim 2005 Pazar

Şambali - Kadir Gecemiz Mubarek Olsun.

Ege bolgesinde yapilan bir tatlidir, bayram gunlerinde cok yapilirdi
eskiden, ama sonra Izmir'in simgesi bir tatli halini aliverdi,
Izmir'de yasayan veya ziyaret edenler bilir, Hisar Onu Cami'nin
orada bir kahve vardir, kosede bir lokanta ve yaninda meshur
sambalici amca, tertemiz beyaz onlugu, gulen yuzu, pespembe

yanaklariyla gozumun onune geldi yine su an, yillarca yaz kis
demeden hep o kosede durur, ozenle sambalisini satardi,
Izmir'de yasadigim donemde bende oglen yemegini o civarda
yersem hemen bu amcaya kosar sambalisinden alirdim, uzerinede
Hisaronu kahvede kahvemi icerdim.
Bu sambali tatli tarifi o amcadan alinmis bir tarif.
Su an sanirim artik yasamiyor, ruhuna sad olsun diyorum ve tarifi
sizlerle paylasiyorum.

Malzemeler:
1 su bardagi yogurt
1 su bardagi irmik
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
50 gr badem veya fistik

Nasil mi Yaptim?

İrmik, pudra sekeri, un, yogurt, kabartma tozu, vanilya,
hepsini iyice karistirip yaglanmıs tepsiye yayilacak.
Yerlestirdikten sonra uzeine ince bir tabaka el yordamı ile
veya temiz bir yaglama fircasi ile sivi yagla yaglanacak.
( zeytinyag kullanirsaniz daha iyi sonuc alirsiniz)
Bademler veya fıstıklar uzerine duzgunce enine veya boyuna
yerlestirilecek ve firinlanacak.

SURUP ;
2 bardak su ,3 bardak şeker,1/2 limon suyu kaynatılacak.

Tepsi fırından cıktıktan sonra hazırlanmış sicak surup uzerine
gezdirilerek dokulecek. Arkasından ilik firinin icine bir sure
beklemesi icin yeniden sokulacak. Dinlendikten sonra servis
edilip uzerine tarcin dokulup tabiki afiyetle yenecek.
Kolay gelsin.
Zeynep T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder