17 Ekim 2005 Pazartesi

Kirmizi Pancarlarim

Merhaba

Benim cok sevdigim sebzelerden biridir kirmizi pancar, her mevsimde kolaylikla bulup pisirebildigim bir sebze olmasi sebebi ile buzdolabimdan eksik olmaz.















Bugun bloga yerlestirirken kucuk bir arastirma yaptim kirmizi pancar hakkinda, vucudumuz icin gercekten faydali bir sebze oldugunu sizlerede iletmek istedim,
100 gr pişirilmiş ve suyu süzülmüş kırmızı pancarda 32 kalori, 1.1 gr protein, 7.2 gr karbonhidrat, 0.1 gr yağ, 0.5 mgr demir, 0.8 gr lif, 23 mgr. fosfor, 0 kolestrol, 208 mgr potasyum, 43 mgr sodyum, 23 mgr magnezyum, A, B1 B2, B3 ve C vitaminleri ile folik asit bulunur. Kırmızı pancar yüksek oranda potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır. İçerdiği yüksek oranlı lifiyle bağırsaklara iyi gelir ve iştah açıcı özelliği bulunur. Karaciğer ve safra kesesine iyi gelir, üreme fonksiyonlarına, kemik yapısına ve glikoz metabolizmasına katkıda bulunur.


Ben bugun size pancar ile yaptiklarimi sunmak istedim, yapimi basit lezzeti mukemmel, istediginiz kadar kirmizi pancari alin, sert bir firca ile bol suyun altinda yikadiktan sonra tencereye su koyup pancarlari ilave edin ve haslayin, eger tursu olarak kullanmayacaksiniz kirmizi pancarlari cok pisirmenize gerek yok, haslama isleminden sonra soguk suyun altina tutun, elinizle uzerindeki kabuklu tabaka hemen cikacaktir, sonra onlari kucuk kucuk dograyin,
tavaya 3 yemek kasik zeytinyag ilave edin,
sonra bir adet sogani yemeklik dograyip
biraz cevirin, sonra dogramis oldugunuz pancarlarida icine atin, tuz ve karabiber ilave edin, tencerenin kapagini kapatin altini kisin, soganla birlikte kavrulduktan sonra dilerseniz uzerine yumurta kirin veya dilerseniz servis tabaginiza alinca uzerine sarimsakli yogurt dokun, tercih sizin.
















Pancar tursusu yapacaksaniz biraz daha fazla haslamalisiniz, tursuyu yapacaginiz kavanoz kadar suyu kaynatin, sogutun, sonra sarimsaklarinizi soyup hazirlayin, olcu olarak
1 kg pancar icin ben 5 dis sarimsak kullaniyorum,

yarim su bardagi elma sirkesi ve tuz. Sarimsaklari dilimliyorum ben, tuzu, sirkeyi kaynamis ilimis su ile karistiriyorum, pancarlariminda kabuklarini soyup dilimliyorum, kavanoza yerlestiriyorum, sonrasinda hazirlanmis suyu ilave ediyorum, birkac gun bekledikten sonra yiyebildigimiz kolay bir tursu bu sebeple her sofrada cikariyorum ben, faydalarinida dusununce, yememek olmaz degil mi?
Umarim sizlerde benim kadar seviyorsunuzdur pancari...

Afiyet Olsun.

Zeynep T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder