27 Ocak 2014 Pazartesi

İSLİM KEBABI

Patlıcan Kebabı (islim kebabı)

Herkese kocaman bir günaydın. Kışın içimde oluşturduğu karanlığa inat tüm coşkumla geçtim klavye başına. Dışarıdaki gri havanın aksine de renkli bir ekran olsun istedim karşımda. Fotoğraf arşivini açtım ve yazdan kalma bu tarifi görünce içim ısındı birden bire. Patlıcan.... sebzelerin kralı ... girdiği yemeği şenlendiren patlıcan..

Hele de kızartılarak giriyorsa yemeğe o yemek değil tadından yenmemek yanında yatsan yeridir :) 
Patlıcan fanatiği bendeniz bugün sizlerle islim kebabını paylaşmak isterim. Kuşbaşı et, köfte, tavuk .. hepsi ile son derece lezzetli ve sunumu şık bir yemek .. Benim yaptığım köfteli idi..

Malzemeler:
  • 3 adet kemer patlıcan (uzun olan)
  • 4 adet çarliston biber
  • 10-12 adet cherry (çeri) domates (normal domates de kullanılabilir)
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 dilim bayat ekmek
  • tuz-karabiber
  • kızartmak için sıvıyağ (ben Komili ayçiçek yağı kullanıyorum)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 - 2 bardak su
  • süslemek için ince kıyılmış maydanoz
  • kürdan

Yapılışı :
  1. Soğanı rendeleyerek kıyma, ufalanmış bayat ekmek, tuz ve karabiber ile köfte harcı yoğuruyoruz.
  2. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayıp hafifçe bastırarak yuvarlak köfteler elde ediyoruz.
  3. Patlıcanları pijamalı (çizgili) soyup, enine uzun uzun keserek tuzlu suda bir müddet bekletiyoruz.
  4. Bir tavaya kızartmak için yağ koyuyoruz.
  5. Öncelikle iyice kuruladığımız patlıcanları kızartıp havlu kağıt serdiğimiz bir tabağa alıyoruz.
  6. Daha sonra da yuvarladığımız köfteleri kızartarak bir tabağa alıyoruz.
  7. Patlıcanlar hafif ılınınca iki dilim patlıcanı artı şekli vererek üst üste getiriyoruz. 
  8. Ortasına kızarttığımız köfteyi yerleştirip patlıcan dilimlerini köfteyi kapatacak şekilde katlıyoruz.
  9. Kalın dilimlenmiş çarliston biber ve bir çeri domates ile kürdan takarak patlıcan ve köfteyi sabitliyoruz.
  10. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  11. Hazırladığımız kebapları bir servis tepsisine ya da fırın tepsisine (misafiriniz olacaksa bir borcam tercih etmenizi öneririm, kebapları iki kere yerinden oynatmamış olur, direk o tepsi ile servis yaparsınız) diziyoruz.
  12. Bir kasede salça ve suyu, tuz ve karabiber ile karıştırarak sos hazırlıyoruz.
  13. Kebapların üzerine dökerek tepsiyi fırına veriyoruz.
  14. İyice kızarana ve suyunu azalana kadar fırında tutup, sıcak servis ediyoruz.
  15. Servis ederken üzerlerini kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Not : Bir gün önceden tüm hazırlığını yapıp, misafiriniz geleceği zaman fırına vererek sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyetle & sağlıkla,





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder