18 Ekim 2012 Perşembe

şambali


En güzel tatlı insanın sevdiği tatlıdır. Durup dururken olsada yesek dediğin tatlıları say deseler, bu sayı üçü dördü geçmez. Örneğin; henüz şerbetten alınımış ılıklığı ve kıtırlığı üzerinde olan halka tatlısını severim. Süt, tereyağı ve çam fıstığı ile yapılmış yine ılıklığı üzerinde olan irmik helvasını severim. Bir de üzerinde yer fıstığı olan şam tatlısını, yani şambali tatlısını severim. Sütlü tatlı çeşitlerinden ise, yağlı sütle yapılmış fırın sütlaça bayılırım. Size yapımı oldukça kolay ve beğendiğim tatlılardan olan, şambali tarifini vereceğim. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
iki bardak irmik
bir bardak süt
bir çay kaşığı tepeli doldurulmuş karbonat
kavurulmuş yer fıstığı
bir bardak toz şeker "tatlı için"

Şerbeti İçin:
iki bardak şeker
iki bardak su
yarım limon
28 veya 30 cm. büyüklüğünde fırın tepsisi

Yapılması
fırın tepsinizi margarinle yağlayın
tencere içine 2 bardak şeker ve 2 bardak suyu koyun, karıştırn
şerbet kaynamaya başladıktan sonra ağır ateşte 5 dakika kaynatın
süre sonunda limonu sıkın ve bir defa tencereyi fokurdatın ocaktan alın
bir kap içinde irmik, 1 bardak şeker ve karbonatı karıştırın
üzerine sütü ilave edin ve güzelce karıştırın
bu karışımı tepsinin içine dökün ve yüzeyini düzeltin
tepsiyi düzgün bir zemin üzerinde iki saat dinlendirin
ardından tepsideki hamuru dilimleyin ve üzerine yarım olarak fıstıkları yapıştırın
tepsiyi önceden 180°C ye ısıtılmış fırının orta rafına sürün
yarım saat pişirin ve ardından alın
tepsiyi dilim yerlerinden tekrar dilimleyin
sıcak veya ılık şerbetini verin, soğuduktan sonra
şambalinizi gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder