21 Ekim 2012 Pazar

kurban kavurması


Kurban bayramında, kurban etinden sade kavurma yapmak için iki seçenek vardır. Bunlardan biri kesilen hayvanın kuyruk yağından veya iç yağından bir miktar alarak eti kavurmaktır. Diğeri ise, kurbanın orta yağlı etlerini seçerek kavurma yapmaktır. Kuyruk yağı veya iç yağı ile yapılan kavurmanın tadını anlatmaya gerek yok, Rize kavurması lezzetinde olur. Kuyruk yağı ile kavurma yapmak için, yağ doğranır ve kavrulur. Yağ tamamen eridikten sonra tortusu "biz buna cizirik diyoruz" tencereden alınır ve tencereye kuşbaşı et ilave edilir kavrulur. Kavurma yapılırken et miktarı 1 kilodan fazla olursa kavurmaya su katılmaz. Eğer kavrulan et bir kilodan az olursa, etin suyu bittikçe üzerine kaynar su ilavesi yapılır. İlave edilen su miktarı her daim, et ile yüz yüze olmalıdır. Tarifim orta yağlı kurban eti ile nasıl kavurma yapılacağı ile ilgilidir. Sultan bazen bu tarifle kavurma yapar. Hadi kolay gelsin.

Neler Lazım
orta yağlı bir kilo kurban eti
koyun, keçi, dana, deve eti fark etmez
kekik, tuz

Yapılması
kurban etini kuşbaşı doğrayın
tencerenizi ısıtın, üzerine eti ilave edin ve karıştırın
et suyunu bırakınca tencerenin kapağını kapatın
ve ardından ocağın alevini kısın
arada bir tencereyi açın, üzerinde biriken köpükleri alın ve kapağı tekrar kapayın
etin durumuna göre kavurmanız 1 ila 1.5 saat içerisinde kavrulur
bu süre içerisinde tencereyi arada bir kontrol edin
tencerenin tabanında su kalmadığını görünce
tencereye et ile yüz yüze olacak şekilde su ilave edin
ta ki et lokum gibi yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin
et tamamen yumuşadıktan sonra ocaktan alın tuzunu, baharatını ilave edin
ve ardından kavurmanızı gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder