26 Mayıs 2010 Çarşamba

BALKABAKLI BÖREK

Selamlar canlarım,bu gün sizlerle kabaklı börek tarifini paylaşacağım.Başka yörelerde de belki yapılıyordur ama ben Boluya özel diye biliyorum.Aslında bizde kara kabak diye bilinen dış kabuğu koyu yeşil olan kabaktan yapılır.Rahmetli annem yapardı büyükçe bir bakır tepsisi vardı ve sobanın üzerinde çevire çevire pişirir,koca tepsiyi sanki krep çevirir gibi çevirirdi.Çok sevdiğimi bildiği için sevgili ablacım gelirken bana bir tepsi yapıp getirir bu börekten,geçenlerde yine yapıp getirmişti,güzel olan artık sobanın üzerinde değil fırında yapıyordu,üstelik kara kabak değil bildiğimiz balkabağı kullanıyordu  ve tat aynı annemin yaptığı gibiydi.Bende 'ablacım bu börek fırında oluyorsa bende yapabilirim' dedim hemen tarifini aldım.Rahmetli babam ' ne kadar çabalasanda annenin tırnağı olamassın' derdi :) Ben 'nasıl yanii ben onun kızıyım ve herşeyi ondan öğrendim' desemde babamı ikna edemezdim.Bu böreği yapınca anladım ki babam haklı,annem gibi olabilmem için daha 40 fırın ekmek yemem lazım :) Ama ablam bunu başarmış valla.Ablamın yazdan verdiği kabaklardan biri beklemekteydi,hemen işe koyuldum.
Tarifimi P.D.Ç.S Etkinliğinin evsahibesi arkadaşım gelibolu17 ye gönderiyor,kolaylıklar diliyorum.

Ben artık tarife geçeyim.
Malzemeler
2 yumurta
1/3 maya
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz,un
Yarım margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 ortaboy kabağın 1/4 ü
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz,karabiber
2 ortaboy kuru soğan
Yapılığı
Kabağımızın kabuğunu soyalım,rendeleyelim.Kuru soğanlarımızı ince kıyıp yarım çay bardağı sıvıyağda kavuralım ve rendelediğimiz kabakları ekleyelim.Kabaklar yumuşayana kadar kavuralım ocaktan alalım ve tuzunu,şekerini ve karabiberini ekleyip karıştıralım.Evet doğru okuyorsunuz hem tuz var hem şeker,birazcık tuzunu ve karabiberini hissediyorsunuz ama aynı zamanda ağzınıza şeker tadı geliyor.
Yaklaşık 6-7 bardak una çeyrek maya,2 yumurta,1 çay bardağı sıvıyağ,biraz tuz ekleyerek ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Yarım margarini eritip,1 çay bardağı sıvıyağla karıştıralım. Hamuru bekletmeden yumurtadan biraz büyük parçalara ayıralım.Tezgahın üzerinde hazır yufka gibi incelikte açalım.Yağ karışımından sürelim ve hazırladığımız kabaklı harcımızdan yayalım.Yufkanın iki tarafından çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapalım,ortasından keselim (2 rulomuz olacak) kol böreği gibi tepsiye alalım, diğer hamur parçalarınada aynı işlemi yapalım ve böreğimizin üzerine bir yumurta sürüp 175 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder