25 Eylül 2009 Cuma

OVMAÇ ÇORBASI

Ben çocukken ayranlı çorba derdik :) ovmaç çorbasına.Ben sadece Bolu'ya özgü bir çorba diye düşünürken,geçenlerde http://inciyemek.blogspot.com/ arkadaşımda gördüm.Aaa hemşerim naber diyecektimki :) arkadaşımın Kastamonu'lu olduğunu öğrendim,meğer kastamonu'dada bilinen bir çorbaymış.İkizlerime küçükken çok yapmıştım ama henüz Feyza kızıma kısmet olmamıştı.O gün arkadaşımda görünce hemen yaptım bende ama sizlerle paylaşmak bu güne kısmet oldu.
Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yamak kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı un
    Üzerine : 3 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı
Tencereye yağımızı alalım eriyince rendelediğimiz domatesleri ve salçamızı ekleyelim (acı seviyorsanız bir miktar biber salçası ekleyin,çok yakışıyor.Ben çocuklarım acı yemedikleri için kullanamıyorum) salça ve domateslerimizi biraz kavurup suyunu ekleyelim.Bu ölçülere 1,5 lt.su iyi geliyor.Çorbamız kaynamaya başlayınca bir tabağa aldığımız 3 yemek kaşığı unumuzun içine 3 yemek kaşığı çorbanın suyundan ekleyelim ve parmaklarımızın ucuyla pütür pütür olmasını sağlayalım.(suyunu fazla koymayın,hamur olmayacak) ve hızlıca karıştırarak çorbamıza ekleyelim,kaynamaya başladıktan sonra bir iki dakika daha kaynatalım ve ocaktan alalım. Elimizle ezip ufaladığımız unlu karışım irili ufaklı olur.Yerken çorbanın tadını biraz tarhanaya benzetebilirsiniz.
Diğer tarafta 3 yemek kaşığı yoğurdumuzu biraz sulandırıp,koyu ayran kıvamına getirelim ve servis sırasında tabağa koyduğumuz çorbaya bir yemek kaşığı ekleyelim.
Yoğurt eklemedende yiyebilirsiniz ama çorbanın orjinali bu şekilde oluyor.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder