24 Eylül 2009 Perşembe

EVDE YOĞURT YAPMA


Ne zordur şu yoğurt yapması ama evde yapılmışı gibiside yoktur.Hele birde benim gibi süzme yoğurt seviyorsanız.Bolu'da hep süzme yoğurt kullanılır,evde yoğurt yapıp süzdürmekle uğraşmayım derseniz güvendiğiniz bir yerden alırsınız.Süzme yoğurtla yaptığınız çorbaların tadı bir başkadır bana göre ve çorba yaparken sıcak suyun içine ilave etsenizde kesilmez (kase yoğurdunu,biraz sıcak su ekleyip çorbaya eklemezseniz pütür pütür bir görüntü olur,buda yoğurt kesildi derler) Her yemeğin yanında yoğurt yemeyi seven ben ankarada süzme yoğurt bulamayınca,marketlerde satılanlarıda sevmeyince evde yoğurt yapmak şart oldu. Sütünüzü ister dışardan alın ister pastörize süt kullanın.Öncelikle iyice kaynatın,kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve 5 dakika bırakın kaynasın.Ocaktan sütü alın ve ılımaya bırakın.
Sütü mayalarken 1 kg. süte 1 yemek kaşığı yoğurt kullanın.
Sütünüzün sıcaklığını ayarlarken genelde derece ölçüsü verilir,benim derecem serçe parmağımdır :) sütünüze serçe parmağınızı değdirin,parmağınız yanmasın ama sütün sıcaklığını hissedin.
1 kg.ya 1 yemek kaşığı kase yoğurdunu bir kaseye koyun sütten bir miktar alıp sulandırın ve süte ekleyin,iyice karıştırıp kapağını kapatın.Ben sütü yoğurt kabına koyup mayalıyorum siz tenceredede yapabilirsiniz.
Sütünüzün kapağını kapattıktan sonra üzerini güzelce örtün.Yaklaşık 3 saat bekleyin,bu süre içersinde yoğurdunuzun kapağını açmayın ve yerinden oynatmayın,süt uyanmasın derdi rahmetli annem :) 3 saatin sonunda,yavaşça yoğurdunuzu buzdolabına alıp,dinlenmeye bırakın.
4-5 saat bekleyip dinlenen ve soğuyan yoğurdunuzu afiyetle yiyebilirsiniz.
Süzme yoğurt yapmak istiyorsanız,yoğurdunuzu temiz bir tülbente koyun ağzını kapatın ve suyunun süzülmesi için süzgece koyun.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder