7 Eylül 2009 Pazartesi

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER TURŞUSU

Bizim evde çok sevilir,özellikle oğlum ekmeğinin arasına koyar da yer :) Her yaz en az 15 kilo biberden yaparım,bu sene 10 kilodan yaptım turşusunu.Yapmayı düşünüyorsanız arkadaşlar şimdi tam zamanı,fiyat olarak ben kilosunu 1 tl.den aldım,sanırım biberin göreceği en düşük fiyatda budur, Allah bizlere ağız tadıyla yemek nasip etsin.İşte yapılışı;
Malzemeler
  • 1 kg.Kırmızı biber
  • 7-8 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sirke
    Yarım çay bardağı limon suyu
  • Yeteri kadar tuz,yarım çay bardağı zeytin yağı
  • Ben ölçülerini 1 kg. biber için verdim,siz yaptığınız bibere göre miktarları azaltıp,arttırabilirsiniz.
Yapılışı
Kırmızı biberlerimizi seçerken irilerinden ve düzgünlerinden seçelim.Kırmızı biberlerimizi yıkayıp kurulayalım ve fırın tepsisine dizelim, 180 derecelik fırında közleyelim,közlendiğini anlamak için fırını açıp tepsideki biberlerimizin bir tanesinin kabuğuna çatalla batırıp
bakalım,kabuğu biberden ayrılmış olacaktır.Üzerleri hafif pembeleştiğinde olmuş demektir.Fırından aldığımız biberler elimizin dayanabileceği sıcaklığa gelince yada soğumasını bekleyebilirsiniz (ben fırından çıkar çıkmaz yapıyorum biraz parmak uçlarım yanıyor ama :) soğumasını bekleyemiyorum) Geride biberiniz kaldıysa ve tekrar fırına biber atacaksanız,bir süre fırının soğumasını bekleyin sonra biberleri atın.Eğer tam kıvamında alabildiysek biberlerin kabukları çok çabuk soyulacaktır fakat çabuk soyulması içinde biberleri fırında çok bekletmeyin,çok kızarttığınız zaman biberlerin içleri çok pişer ve söner.
Kabuklarını soyduğumuz biberlerin saplarını ve tohumlarını temizleyin,istediğiniz büyüklükte doğrayın.Diğer tarafta sarımsakları soyun ve küçük küçük doğrayın (hemen yemek istiyorsanız dövün,sarımsağın aroması o zaman daha çabuk çıkar) Doğrayıp derin bir kaba aldığınız biberlerin üzerine sarımsakları,sirkeyi,limon suyunu,zeytin yağını ve yeteri kadar tuzunu ( turşu için tuzu asla billur tuz yani işlenmiş tuz kullanmayın,turşunuz erir.işlenmemiş turşuluk tuz kullanın) ekleyip karıştırın,tuz miktarını kendiniz ayarlayın.Karıştırdıktan sonra suyunun tadına bakın,ağzınıza tuzlu bir tat gelmeli,tuzunu fazla hissetmelisiniz,biberler tuzunu içine çekeceği için tuzunu ilk etapta biraz keskin yapıyoruz,hazırladığınız turşunuzu istediğiniz büyüklükte kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatın.
Kavanozları ve kapakları kaynar suda bekletin,suyun içinden alır almaz biberleri koyup kapatın konserve gibi olacaktır hava almadığı için de bıraktığınız gibi kalacaktır.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder