26 Kasım 2008 Çarşamba

Annemin Altınkek Poğaçası

Pazar kahvaltısı için yaptığım annemin Altınkek poğaçası, evlenmeden önce defterime not aldığım bir tarif.. Altınkek, bilenler bilir, nefis lezzetleriyle meşhur bir pastahanedir, bu poğaçalar da Altınkek'tekiler kadar yumuşak olduğundan adını "Altınkek poğaçası" koyduk..

Malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ (ajda bardak kullandım)
1 çay bardağı yoğurt
1/2 paket Becel (eritilmeden kullanılacak)
1 çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un
tuz

Harcı için:
3 orta boy haşlanmış patates
karabiber

Üzeri için:
1 yumurta sarısı

Yağ, yoğurt ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın, azar azar unu ekleyip iyice yoğurun. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Hamurdan toplar koparıp avcunuzda açın ve içine harçtan ilave edin. Uçlarını ortada toplayıp bu kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Aynı işlemi hamurun geri kalanı için de tekrarlayın. Yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürüp önceden ısıtılmış 175' fırında poğaçalar kızarıncaya kadar 20-25 dk. pişirin.

Not: Kahvaltı menüsü peynir ağırlıklı olduğundan poğaçaların iç harcında patatese peynir eklemedim, ama çok güzel bir ikili oluşturduklarını söylemeliyim.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder