25 Ocak 2011 Salı

kırmızı mercimek çorbası nasıl yapılır


Sarı, kırmızı renk mercimek farketmez. Mercimek tek başına kullanılarak çorbası, köftesi ve et yemeklerinin yanına garnitür olarak püresi yapılır. Ayrıca bir çok yemeğin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Çorba çeşiti olarak ezme, süzme mercimek çorbası aynıdır. Haşlanan mercimek ezilir ve süzgeçten geçirilerek posası ayrılır. Bu yöntemle yapılan mercimek çorbasına ezme ya da süzme mercimek çorbası denir. Mercimek çorbası doğrudan su veya et suyu ile yapılabilir. Ayrıca, çorba hazırlanırken içerisine havuç, patates rendelenebilir, yumurta sarısı ve süt kullanılarak terbiye edilebilir. Kuru nane, sarımsak kullanılarak çorbaya sos yapılabilir. Yani, mercimek çorbası hazırlarken seçenek bol, tercih sizin. Ağır ateşte mercimek 20 dakika sürede pişer. Tarifim 3 porsiyon çorba içindir. Sultan, ara sıra mercimek çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir Türk kahve fincanı mercimek
bir soğan
yarım kaşık salça
bir kaşık tereyağ
bir kaşık un
yarım kaşık kuru nane
dört bardak su
limon, karabiber, tuz

Yapılması
soğanı yemeklik doğrayın
yağ içinde soğanı kavurun, üzerine un'u katın kavurun,
ardından salçayı katın kavurun, naneyi katın hafif kavurun
üzerine 4 bardak sıcak su, mercimek ve karabiberi ilave edin,
tencereyi kaynatın ve kapağı kapatın
ağır ateşte mercimekler ezilinceye kadar pişirin ve tuzunu ayarlayın
üzerine limon sıkın ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder