15 Ocak 2006 Pazar

Kırmızı Mercimek Çorbası



Mercimek çorbasını değişik şekillerde yapıyorum .Süzerek , süzmeyerek , sütlü , salçalı, sade. Bazen havuçlu patatesli bazen sadece mercimek.
Bu vereceğim geçen hafta yaptığım şekli. Eşim süzme şeklinde istedi, geçen sene çokça doğal hali ile yapmıştım sıkıldı demek ki.

Geçtiğimiz haftalarda yemekbiz grubumuzdan sevgili Tuğba bana ölçülü mercimek çorbası sordu. Ben hep göz kararı yapardım. Tuğba öyle sorunca, ona söz verdim yaptığımda ölçeceğim diye , resmen her koyduğum suyu ölçtüm arkadaşlar.
Tamı tamına 1 litre 700 gr. Su kullandım+1 bardak ta süt. Süt çorbayı daha beyaz yapıyor.

Aslında çorbanın üzerine tereyağında kırmızı biber yakıp gezdireceksiniz ki hem görüntü çok şık , iştah açıcı olacak , hem de lezzeti daha bir artacak.
Fakat eşime kırmızı biber yasak ve böyle sade tercih ettiği için ben bu dediklerimi yapamadım. Böyle doğal kaldı:)

Çorbayı yemeden önce limon sıkmayı unutmayın.
Mercimek limonsuz olmaz...


Kırmızı Mercimek Çorbası

Malzemeler
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı süt
Yaklaşık 2 lt. Et suyu ( 1-2 bardak az )
1 adet büyük soğan
1 adet patates
1 çorba kaşığı un
Sıvı yağ

Yapılışı
· Düdüklü tencerenizi çıkarın
· Mercimekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra soğanla birlikte 3 dk. kadar kavurun
· Patatesleri küp kesin ekleyin
· Üzerine unu ilave edip 2 dk. kadar daha kavurun
· Ve suyu ekleyin
· Tuz, karabiber ekleyip kapağı kapatın
· Düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre ayarlama yapın
· Benim tencerem 30 dk. da pişiriyor
· Pişme işleminden sonra tencerenin içindeyken el blendırı ile çorbayı pürüzsüz yapın.
· İçine 1 bardak sıcak sütü ilave edip bir iki taşım kaynatın ve ocağı kapatın

Afiyet olsun
Figen


Notlarım;
Ben düdüklü tencerede yaptığım için bu su oranı yeterli geliyor bana. Bu hali ile kıvamlı koyuya yakın bir çorba oluyor. Ben mercimeği kıvamlı seviyorum. Siz normal tencerede yapacaksanız şayet su oranı değişecektir. Su ihtiyacı olduğunda sıcak su eklemeye devam edebilirsiniz.

Süt arzunuza kalmış. Ben kremamsı tadı seviyorum. Süt biraz tatlımsı yapar çorbayı. Siz has mercimek tadını istiyorsanız süt eklemeyin.
Diyorum ya , o anda canım nasıl isterse öyle yapıyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder