27 Aralık 2005 Salı

Baharatlı ve Keçi Peynirli Tavuk Sarma




Yılbaşı için özel yemekler yapmadım hiç bugüne kadar. Hindiyi oldum olası sevemedim. Sadece bir dönem fileto olarak yedim o güzeldi. Çin usulü yapıyordum onu da.

Bu tarifi yaklaşık 4 ay önce yaptım yaz ayıydı hatta. Domatesler hala kıpkırmızıydı çünkü.
Yayınlayacağım zaman Kuş Grigi çıktı derken tavuklu tariflerimi askıya almıştım.
Dün gece düşünürken hindi yapmak istemeyenler veya henüz denememiş olanlar için ( benim gibi ) değişik ve kolay bir lezzet olabilir dedim ...

Ben domates sosunu kendime uygun yaptım. Yani asıl tarifteki gibi değil, zeytinyağlı ve kendi usulümce pişirdim soğanlı elbette. O gün evde şarap yoktu, olsaydı iyi olacaktı sanırım sos...
Bir sonrakilerde şarap ta kullanacağım.

Yılbaşı için yapılabilecek bir tarif derim ben !.
Ayrıca düşünürsek Diyet bir yemek, tabii sosu saymıyoruz:)

Ben 4 adet yapmıştım ikisini ilk gece yedik. Diğer ikisini de ertesi gece yedik. Isıtma olayını ise yine folyo içindeyken sıcak suda bekleterek yaptım çok pratikti.
Yapın , sarın en kötü servise yakın pişirin ocakta.
Yapım aşamalarının resimleri en altta...


Tarif Anne Willan ın Tavuk Yemekleri kitabından...

Malzemeler
o 4 adet tavuk göğüs
o 1 küçük demet taze fesleğen ( yoksa 1 tatlı kaşığı kuru kullanın )
o 1 küçük demet maydanoz
o 1 çay kaşığı kekik
o 125 gr. Keçi peyniri
o Tuz, karabiber, yarım limon suyu

Domates Sosu İçin
o 3 adet arpacık soğan ( yoksa küçük bir soğan )
o 250 ml. Sek beyaz şarap
o 125 gr. Tereyağı
o 1 çorba kaşığı salça


Yapılışı

1. Her göğüsteki sinir i çıkarın ve kalın kısmını yatay kesip inceltin göğsünü.Ya da benim gibi tavuk aldığınız yere yaptırın.

a. Tavuk göğsünü elinizle kesme tahtası arasında sabit olarak tutun ve yatay olarak göğsün dörtte üçünü kesin.Eti kitap gibi açtığınızda parça iki kat büyümüş olacaktır.

2. Parçaları strech film arsına yerleştirin

3. Üzerinden hafifçe geçin merdane ile yapabilirsiniz ya da oklava ile , amaç biraz daha düzgün olmasını sağlamak ve inceltmek. Et dövücünüz varsa çok kolay:)

4. Keçi Peynirini çatalla ezin, ( peynir çok kuru ise 2 çorba kaşığı krema ile yumuşatabilirsiniz)

5. Fesleğen ve maydanozu kıyın

6. Peynire baharatları ve limon suyunu ekleyin karıştırın ve yeşillikleri ekleyin.

7. İncelttiğiniz göğüslere iç malzemeyi sürün

8. Filetoyu düzgünce sarın rulo yapın , kenarlarını içe kıvırın ki malzeme akmasın

9. Diğer tarafta uygun boyutta bir parça folyo kesin, parlak tarafı alta gelecek şekilde serin ve tavuk sarmasını üstüne koyun

10. Tavuk Sarmasını düzgün ve sıkıca folyoya sarın. Folyoyu gergin tutmak için arada sırada elinizle çekiştirerek düzleştirin

11. Uçlarını sıkıca kapatın şekerleme paketi gibi yapın

12. Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve 15 dk. kadar pişirin.İçine batırdığınız şiş vb. çok sıcak olmalı , çok sıcak olduğunda pişmiş demektir.

13. Paketlerin sıcak kalması için pişme işleminden sonra ocağı kapatıp sıcak suda tutmaya devam edin.

Tereyağlı Domates Sosusun Hazırlanması
1. Arpacık soğanları küçük doğrayın
2. Tencerede soğanları, şarabı, tuz ve karabiberle birlikte şurup kıvamına gelene dek kaynatın
3. Tencereyi ocaktan alın. Tereyağını küçük parçalar halinde sürekli çırparak birer birer ilave edin.Sosu sıcak tutmak için arada ateşe koyabilirsiniz ama kaynatmayın.Böylece tereyağı, sosu kıvama getirecektir.
4. Salçayı ekleyip çırpın

o Sos için not; Tereyağı sosları çok hassas karışımlardır, fazla ısıtıldığında kesilebilirler. Bu sosları sıcak tutmak için saplı tencereyi ılık su dolu bir tencere içine koyun.Ara sıra çırpın ancak 30 dk. dan fazla bekletmeyin. - Diyor kitap !


o Tavuk sarmaları sudan çıkarın ve folyoları açın,
o Keskin bir bıçakla 1 cm. kalınlığında verev kesin
o Isıtılmış tabaklara tavukları yerleştirin ve hazırlanan sosu dökün

Afiyet olsun,
Figen



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder