4 Ağustos 2013 Pazar

Tereyağlı Çörek






             Bizim evde ramazan boyunca, sahurda hamurişleri yenir. Yanında komposto, kahvaltılıklarla birlikte. Durum böyle olunca, bana düşen, hemen her gün taze hamurişleri yapmak oluyor. En çok da bu tereyağlı çöreği yapıyorum. Her katı açıldığı için, aralarına reçel, ezme vs sürülerek de yenebiliyor. Sahurda yenmedi tabi bu acı biberler :) İsterseniz ekmek yerine de tüketebileceğiniz bu çöreği, belki siz de bizler kadar seversiniz.

Tereyağlı Çörek İçin Malzemeler:

  • 1/2 yaşmaya
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1.5 tatlı kaşığı şeker
  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 100 gram tereyağ
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
  1. Yaşmayayı, yoğurma kabına alıp, üzerine şekeri katıyoruz. Ilık su ve süt yardımıyla, mayayı eritiyoruz. 
  2. 5 bardak unu ekliyoruz ve tuzu da ekliyoruz. Hamuru yoğurup, mayalanmaya bırakıyoruz.
  3. Hamurumuz 45 dakika sonra mayalandırıyoruz. Bir tavada, tereyağına sıvıyağı katıp, eritiyoruz.
  4. Hamuru 5 bezeye ayırıyoruz.
  5. Her bir bezeyi tepsinin büyüklüğünde açıyoruz. Tereyağla yağlanmış tepsinin ilk katına hamuru yerleştiriyoruz. Hazırladığımız tereyağından üzerine döküp, heryerine fırça yardımıyla yediriyoruz.
  6. Bu işlemi diğer hamurlar için de yapıyoruz. Hamurun üzerini temiz bir bezle kapatıp, mayalanmaya bırakıyoruz.
  7. Hamur tepsinin boyuna mayalanınca, üzerine yumurta sarısı ve çörekotu serpip, 200 dereceli fırında, pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder