17 Ağustos 2013 Cumartesi

Hatay ın meşhur kömbe kurabiyesi










Merhabalar değerli dostlar... bayram seyran derken,kurabiyeli ,kekli ,börekli rutin günlerimize döndük gene...uzun zamandır denemek istediğim Hatay ın meşhur kömbesini yapmak için kalıp nerden bulurum ...kimlere sipariş versem de bana getirse diye düşünüyordum ...derken elimde bir sağa bir sola çevirdiğim bidon kapağına bakarken  beynimde şimşekler çaktı al sana kömbe kalıbı(aman sanki çok önemli bir icat buldum) kalk çabuk yoğur hamuru dedi sevgili fikrim ve giriştim kömbe hamurumu yoğurmaya ...bidon kapağıyla şekillendirdim diyede Hatay lı dostlarım darılmazlar bana heralde :)miss misss ennnnfes oldu .tabiki kömbe kalıbını her halükarda edineceğim inşaallah...esas kalıbında olduğu gibi düzgün olmasada idare eder :)
GEREKLİ OLANLAR:
  • Yarım paket tereyağı yada margarin ( 125 gr)
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı  süt 
  • 1 yemek kaşığı kömbe baharatı (tarçın,,muskat,karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı susam
  • 5.5 su bardağına yakın tepeli un
HAZIRLANIŞI:
  • Tereyağını eritip yoğurma kabına alın.
  • Zeytinyağı,süt şeker ve kömbe baharatını ekleyip karıştırın.
  • Kabartma tozunu ilave edin. Unu bardak bardak ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve susama batırın.(benim susamlar pişince iki renk oldu neden bilmem)
  • kalıbın içine koyup elinizle bastırın. Yavaşça tepsiye ters çevirip kalıptan ayırın.
  • 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına kömbeleri sürün.
  • Fırına sürdükten hemen sonra ısıyı 160 dereceye düşürün.
  • Üzerleri pembeleşene kadar aynı ısıda fırında tutun.
  • Bu kurabiye uzun süre dayanıyor. Eğer mutfağınız çok nemliyse, kömbeleri kapaklı bir kavanozun içine koyup, hava almasını engelleyin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder