17 Ağustos 2012 Cuma

EVDE LEZZETLİ İZMİR LOKMASI NASIL YAPILIR VE LOKMA MAKİNEM


Selamlar arkadaşlar lokmayı çok severim İzmirde hayır için dağıtılan lokma kuyruklarına az girmedim hani...
Yine bir gün ıncık cıncık satan dükkanı gezerken lokma makinesi diye bir alet gördüm makine dediğime bakmayın plastik yaklaşık iki elim büyüklüğünde alayımmı almayımmı diye bayağı bir  düşündüm baktım fiyatı çok ucuz 4 lira civarı eğer güzel bir şey çıkmazsa bir şekilde değerlendirebilirim dedim..

Eve gelince hemen sevgili Cahidemin tarifini denedim ve sonuç çok güzel oldu....

Bakalım İzmir lokmasını makinemle nasıl yapmışım:)))
Tarifi Cahidemden kopyalayıp yayınlıyorum..
6 su bardağı un
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 silme çay kaşığı tuz (olmazsa olmaz,ihmal etmeyin)
Lokmanın şerbeti için(Ben şerbet ölçüsünü biraz azalttım)
3 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
 1 dilim limon
    Öncelikle lokmanın şurubunu hazırlayın.Bunun için şeker,su ve limonu tencereye koyup kaynamaya bırakın.İri gözler çıkana kadar kaynatmaya devam edin.
    Şurup biraz koyu olacak ki bal havası versin.Ama bal kadar koyu olmayacak tabi :)
    Hamur malzemelerinin hepsini bir kaba koyup mikserle iyice çırpın
    Hamurun kıvamı koyu kek kıvamında olmalı
    Üstünü kapatıp 1 saat kadar mayalandırın
    Tencereye yağı koyup kızdırın
    Hamurdan elinizi yumruk yapar gibi yapıp alın.(Ben makinemin içine koyup sıktım)
    Hafifçe sıktırın.Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla,yumruğunuzun üzerinde kalan hamuru alın ve yağa atın.Bu işlemi yaparken gayet seri olmalısınız.
    Lokmaları  sık sık karıştırak kızartın.
    Yağdan alır almaz soğuk şurubun içine atıp 2 dakika bekleyin.(Lokmalarımı şurubun içine atmadım fazla yumuşamasın diye şerbeti kaşıkla üzerine gezdirdim)
    Servis tabağına alın,yerken yine şuruba batırarak yeyin....

Afiyet şifa olsun...Gönlünüzce bir bayram geçirmeniz dileğiyle selametle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder