24 Ağustos 2012 Cuma

MÜKEMMEL HAVUÇLU KEK

Mükemmelin de mükemmeli varmış. Sevgili cenk alınmasın sakın ama bu tarif "o" tarifi döver.
İlk denememde orijinal tarifteki frostingi uyguladığım için memnun kalmamıştık ailecek. Geçenlerde tekrar kitapta gözüme ilişince birde sade kek olarak denemeye karar verdim.
Nede olsa “Her tarif ikinci bir şansı hak eder” değil mi?
Bir öncekin denememde slikon klasik kek kalıbımı kullanmıştım.
Bu sefer tarifdeki gibi bir tepsi kekine yakın olacak şekilde kelepçeli kalıbımı kullandım.
Enteresan bir şekilde değişen kalıp ile kek bir kabardı bir söndü ve sonunda kendini buldu.

Kitapta kare kalıp kullanılmış. Çember kare kalıbınız var ise onu da deneyebilirsiniz. O zaman ölçüsü 20 cm’lik bir kek kalıbı uygun olur galiba. Kitapta ölçü verilmemiş malesef. bu ölçüm yok dersenizde daha küçük olmamak koşulu ile bir kaç cm'igöz ardı edebilirsiniz bence.çünkü kek çok güzel kabarıyor.
Her iki denememden deneyimlerim ile konuşuyorum:)
neyse harika bir yumuşaklıkta içi ıslak-kuru, missss gibi tarçın kokulu ve o starbuccks keklerine taş çıkartacak güzellikte bir kek yemek istiyorsanız bu tarifi deneyin mutlaka.
Tarif "Dünyanın En Güzel Tatlıları" kitabımdan.
MALZEMELER
450 gr iri rendelenmiş havuç
1+1/2 cup(175 gr) un
2 tsp kabartma tozu
¼ tsp karbonat
¼ tsp tuz
2 tbsp tarçın
4 yumurta
2 tsp vanilya extrat
1 cup(115 gr) esmer şeker (yok ise normal toz şeker de olur)
1+1/4 cup(300ml) sıvıyağ
1 cup ceviz
½ cup (65 gr) sultani kuru üzüm

Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayalım.
25 cm kelepçeli kek kalıbını yağlayıp yağlı kağıt serelim. Yağlı kağıdı da yağlayıp un serpelim ve kalıbı bir kenara ayıralım.
Havuçları rendeleyip onlarıda bir kenara ayıralım.
Kuru malzemeleri un, kabartma tozu, karbonat, tarçını karıştırıp beraber eleyelim.
Yumurtaları mikde çırpıp sırası ile şeker,yağ, vanilyayı ekleyelim ve çırpalım.
Unlu karışımıyumurtalı karışıma ilave edelim ve son kez çırpalım.
Karışıma havuç,üzüm ve cevizleri de ilave edip tahta kaşıkla karıştıralım.
Isıttığımız fırında 50-55 dakika pişirelim. Kürdan testinden geçirip fırından alıp soğumaya bırakalım.
Kek biranda bir kabaracak.. Sonra sönüp düzelecek. Sakın korkmayın bu hali ile mükemmel bir görüntüsü olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder