3 Eylül 2010 Cuma


ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK DOLMA

Bizim evin vazgeçilmezi dolma,kızlarım ' anne boğazıma takılıyor ' deyip biberlerini yemezler ama içine bayılırlar,oğlum dışarda yiyip gelse bilse farketmez illaki yer.Ee yemek yemeyi seven bir aileyiz,Allahtan öyleyiz de yemek yapmak gerçekten bir zevk oluyor.Düşünsenize yemek yapıyorsunuz ama yiyen yok :(  var böyle bir iki arkadaşım eşi ve çocukları çok yemek seçiyorlar,akşam olmaya başlayında karınları ağrıyor ayy akşama ne yapsak diye düşünmekten :) 
Tarifimi canım arkadaşım mintininmutfağı 'nın ev sahipliğini yaptığı "Sahur Lezzetleri Etkinliğine" sevgilerimle birlikte bu tarifimi de gönderiyorum. Kolaylıklar diliyorum.
Malzemeler
  • 10-11 tane dolmalık biber
  • 2 tane dolma yapmaya uygun patlıcan 
  • 3-4 tane dolmaya uygun kırmızı biber
  • İç malzemesi
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş ortaboy sarımsak
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 orta boy domates
  • yarım demet maydanoz
  • yarım deme dereotu
  • 10-12 dal taze nane
  • 10-12 dal taze reyhan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • tuz
  • Biberleri kapatmak için 3 ortaboy domates
  • 1 tatı kaşığı biber salçası
Yapılışı
Biberlerimizin içini çıkaralım,patlıcanlarımızı yeteri kadar uzunsa 3 e bölüp içlerini bıçakla yada oyacakla oyalım.Patlıcanların içlerini atmayalım,ince doğrayıp soğanlarla birlikte kavurun.
Soğan ve sarımsaklarımızı yemeklik doğrayıp,palıcanlarımızın içleri ile birlikte  zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavuralım.
Pirincimizi iyice yıkayıp soğanlara ekleyelim,tuzunuda ilave ederek  1-2 dakika kavuralım,rendelediğimiz 3 domatesi,ince kıydığımız maydanoz,nane,dereotu,reyhanıda ekleyip karıştıralım ve ocaktan alalım.
Bir kaç dakika bekletip demlendirdiğimiz içimizi biberlerimize ve patlıcanlarımıza doldurup ( etli olmadığı için biberlerimize dolu dolu iç koymuyoruz ki içimiz biberlerin dışına taşmasın yada biberler patlamasın ) tenceremize yerleştirelim ( biberlerimize çatalla yada bir bıçakla 2-3 yerinde delikler açalım ki güzel pişsin).Üzerlerine domatesle kapak yapalım,1 tatlı kaşığı biber salçasını 2 su bardağı kadar suyla sulandırıp tencereye ekleyelim,tuz ve yarım çay bardağı zeytin yağınıda ekleyip ocağa alalım.Biberler yumuşayınca dolmamız hazır.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder