25 Eylül 2010 Cumartesi

imambayıldı nasıl yapılır

Sebze yemekleri içerisinde bir şaheser imambayıldı, bana göre. Yapımı kolay ve fazla masraf gerektirmez. Patlıcan karnıyarık yemeğinin kıymasız hazırlanması, daha ne olsun. Özellikle soğuk tüketilmesinden dolayı bayılırım. Belki de imam bu yüzden bayılmıştır diye aklımdan geçmedi değil, olabilir. Bu yemeği hafif olsun diye kimileri binbir şekle sokarlar, patlıcanları kızartmayıp közlemek gibi. Orjinalliği bozulan hiçbir şey, aslına uygun değildir. O yüzden insanlar benzer durumlar için 'çakma' deyimini kullanıyorlar. Tarifim çakma değildir, imambayıldı yemeğimi bu tarifle hazırlarım. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
beş patlıcan
iki iri soğan
dört domates
iki sivri biber
dört diş sarımsak
beş kaşık zeytinyağ
karabiber, kimyon, tuz
maydanoz
kızartma yağı

Yapılması
soğan ve sarımsağı piyaz doğrayın
3 domatesin kabuğunu soyun, küp doğrayın
1 domates ve sivri biberleri bütün bırakın
maydanozu kıyın
patlıcanları yarılacak kısmında 1 cm. kabuk bırakın ve soyun
sap kısmını soyun ve 2 cm. uzunluk bırakın
patlıcanları tuzlu su içinde 30 dakika bekletin, çıkarın ve suyunu sıkın
yağ içinde kızartın ve karnıyarık tenceresine dizin.
iç harç'ın hazırlanması
5 kaşık yağ içinde soğan ve sarımsakları kavurun, domatesleri katın kavurun
üzerine 1.5 bardak sıcak su, birer çay kaşığı karabiber, kimyon ve tuz koyun
tuzunu ayarlayın ve kapağı kapatın
ağır ateşte 15 dakika pişirin. harçı süzün ve suyunu ayırın
harçın içine maydanozları katın ve karıştırın
patlıcanların yarık yerlerine iç harçı koyun
ve üzerlerine domates ve biberden kapak yapın
iç harç suyunu tencereye katın, kapağı kapatın
ağır ateşte 30 dakika pişirin, soğutun ve servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder