24 Ağustos 2011 Çarşamba

ziyafet için tatlılar da hazır..




yemek davetinin tatlılarını yazmanın tam zamanı, bayrama bir kaç gün kalmışken.. Şu son günleri bir aksilik olmazsa tatlı tarifleri yazarak değerlendirmek istiyorum. Şerbetli tatlı arayanlara seçeneklerin artması için..




bonibonlu kurabiyeler


bu kurabiyeleri küçük misafirimiz ve evin iki küçük bireyini düşünerek yaptım, kurabiyeden çok üzerindeki smartisleri yemeyi tercih ettiler:)

malzemeler

200 gr margarin

1 su bardağı pudra şekeri

1 yumurta

1/2 çay bardağı sıvıyağ

1 pk kabartma tozu

aldığı kadar un (3-4 bardak arası)



hazırlanışı

Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun. Yağlı kağıt serili tepsiye ceviz kadar yuvarlayarak dizin 200C fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz bonibonları üzerine batırın.



not: sıcaklığıyla smartisleri kurabiyeler tutuyor, daha önce yaptığımda smartislerle beraber fırına verdim çikolatalar patladı ve renkleri değişti, böylesi çok daha iyi oldu..








kestaneli truf


ben bu trufları atıştırmalık olsun diye düşünerek yapmıştım çok da beğenildi, sizlerde bayram


çikolatası olarak yapabilirsiniz..



malzemeler

300 gr şekerli kestane püresi

çikolatalı pandsipanya yada kalan kekler değerlendirilir yoksa

bir kat çikolatalı pandispanya (paketlerde iki kat olur bir katı kullanılacak şekilde)

1/2 su bardağı çekilmiş badem

2 ym kaşığı kakao

200 ml krema

2 avuç pudra şekeri



Tüm malzemeyi karıştırın yoğurun fındık kadar yuvarlayıp kakaoya bulayın servis kağıtlarına yerleştirip biraz dinlendirin. Servise hazırdır.






kaymaklı cevizli muzlu incir tatlısı


kuruyemiş severler için biçilmiş kaftan deyiminde..




malzemeler

500 gr kuru incir

3 su bardağı demlenmiş çay

1,5 su bardağı şeker

bir kaç damla limon suyu



Çay, şeker, limon suyunu kaynatıp şerbet hazırlayın, yıkanmış incirleri ekleyip incirler şişip yumuşayana kadar pişirin.



iç harcı için

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

1 tane muz

4 ym kaşığı incirin şerbeti



Muzu ezin, ceviz ve şerbeti ekleyip karıştırın. İncirlerin göbeğini bıçakla kesip iç harçtan yerleştirip kalan boşluğa kaymak koyun. Servis tabağına alıp üzerine kalan şerbetten gezdirin.

muzlu şerbetli incir tatlısının süslemesinde altın çileği tercih ettim ve üzerlerine ceviz kırığı koydum.








profiterol


aşkı anlatan tek tatlı:)


bilindiği gibi profiterolün şu hamuru krema torbasına doldurulup sıkılarak şekli verilir, bu işlem bana zor geldiği için un ölçüsünü biraz fazla kullanıp elimle yuvarlayarak şekil verdim hamuruna yakın baktığınızda hiç bir farkının olmadığını göreceksiniz..





malzemeler


1,5 su bardağı su


2 su bardağı un


5 adet iri yumurta


1 çimdik tuz


1 çimdik şeker


100 gr margarin





hazırlanışı


Suyu kaynatın, margarini ekleyin eritin. Ocaktan alın un, şeker, tuz ekleyip mikserle çırpın. Hamur ılındığında teker teker yumurtaları kırın ve mikserle çırpmaya devam edin. Fırın kağıdı serili tepsiye fındıktan biraz büyük koparıp yuvarlayın 2 cm aralıklar yerleştirin. 180C fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.





kreması için


2,5 su bardağı süt


5 ym kaşığı şeker


5 ym kaşığı un


1 pk vanilya


1 ym kaşığı dolusu margarin





Margarin hariç tüm malzemeyi karıştırın kremayı üzeri göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Ocaktan alın yağı ekleyin mikserle 1-2 dk çırpın. Şu hamurlarının göbeğinden bıçakla keserek aldığı kadar kreman koyun. Profiterolleri servis tabağına alın krema arttıysa aralarda kalacak şekilde üzerine dökün(çikolata sos geleceğinden gözükmüyor dahada lezzetli oluyor) 2 pk çikolata sosu tarifine gör hazırlayıp üzerine dökün. Bol çikolatalı sevmiyorsanız 1 pk hazırlayın..










dilber dudağı

işte bayram tatlısı, baklava, şekerpare dışında bir şey yapmak isterseniz dilber dudağını deneyebilirsiniz..



malzemeler

2 su bardağı un

1/2 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı süt

1 tatlı kaşığı sirke

1 çimdik tuz

(çok kalabalık olacaksanız ölçüleri 2 kata çıkarabilirsiniz)





Hepsini karıştırıp yumuşak hamur yoğurun. Yarım saat dinlendirin. Hamurdan 10 beze yapın tatlı tabağı boyunda açın. Aralarına nişasta koyun üstüste alıp yufka boyutunda açın. çay bardağının ağzıyla kesin içine yumurta akıyla karıştırılmış çekilmiş ceviz koyun ağzını kapatın tepsiye dizip 200 gr margarin tereyağ karışımını eritip üzerine dökün 200C fırında pişirin.




şerbeti için

2,5 su bardağı şeker

3 su bardağı su

kaynama noktasından sonra 15 dk. kaynatın birkaç damla limon suyu damlatıp 5 dk daha kaynatın.



Şerbet soğuk tatlı sıcak olarak haşlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder