19 Ağustos 2011 Cuma

kayseri mantısı nasıl yapılır


Kayseri mantısını diğer etli mantı çeşitlerinden ayıran tek fark, büküm şekli ve küçük oluşudur. Bilinen bütün etli mantı çeşitlerinde olduğu gibi, iç harç olarak dana kıyması kullanılması ve baharat olarak karabiber ve kırmızı biber kullanılmasıdır. Su içerisinde haşlanarak pişirilen ve üzerine tereyağında kavrulmuş salça gezdirilen mantılar, içleri doldurulduktan sonra üçgen, ya da bohça şeklinde bükülürler. Kayseri mantısının dillerde dolaşmasının tek nedeni, mantının bohça şeklinde ve çok küçük olarak bükülmesidir.
Hani diyorlar ya; kaşık içerisinde kırk mantı saymazsam, mantıya Kayseri mantısı demem diye. İşte bütün hüner burada, mantı yufkası kesilirken 1 cm. kare boyutta veya daha küçük olması gerekiyor. Her güzelin bir kusuru olduğuna göre, mantının boyutu küçüldükçe iç harçı da küçülür. Bu nedenle mantı içerisinde dişe dokunur et değil, et eseri bulunur. Verdiğim malzemelerle 4 kişiye yetecek miktarda mantı hazırlayabilirsiniz. Sultan, mantının üçgen bükümünü tercih eder ve börek çorbası veya yüksük çorbası yaparken mantısını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir buçuk su bardağı un
bir kahve fincanı su
bir yumurta
bir çay kaşığı tuz

iç harç
100 gr. dana kıyma
bir küçük soğan
karabiber, pul biber
tuz

Yapılması
soğanı çok ince kıyın,
kıyma ve baharatları katarak yoğurun, tuzunu ayarlayın
yoğurma kabı içerisinde elenmiş un, yumurta, su ve tuz ile
sert bir hamur yoğurun ve 20 dakika dinlendirin
süre bitiminde iki beze yapın ve bezeleri 35 cm. çapında açın
açılmış yufkaları 1 veya 1.5 cm. boyutunda karelere bölün
üzerlerine iç harçtan koyun
kareleri karşılıklı köşelerinden yapıştırın ve ortada birleştirin
tencerede suyu kaynatın ve bir kaşık tuzunu ilave edin
mantıları kaynayan su içerisine atın
tencere açık olarak 15 dakika süre ile haşlayın
sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı salçalı sos ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder