24 Nisan 2011 Pazar

taze bakla nasıl pişirilir


Mutfaklarımızda taze bakla ile etli ya da etsiz yemeği, taze bakla çorbası, taze bakla salatası, taze bakla bastısı, taze bakla dizmesi, taze bakla turşusu, taze bakla kavurması, taze bakla boranisi yapılır. Taze bakla ayıklanırken bıçak kullanılmaması gerekir. Bunun sebebi ise, baklaların metalle temasından vitaminlerinin kaybolmaması ve renginin kararmaması içindir. Ayrıca el ile ayıklanan ve bölünen taze baklalar unlu su içerisinde bekletilir. Unlu su baklaların hem kararmasını engeller, hem de bakla pişerken yemeğin suyuna kıvam verir. Tarifim, zeytinyağlı taze bakla yemeği ile ilgilidir. Sultan, çoğu zaman zeytinyağlı taze bakla yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir kilo taze bakla
bir iri boy soğan
bir çay bardağı zeytinyağı
üç kaşık un
bir tatlı kaşığı toz şeker
iki bardak sıcak su
beş bardak soğuk su
dereotu
tuz

Yapılması
baklaların uçlarını kopartın,
uzunluklarına göre iki veya üç parça'ya bölün
soğanı yemeklik doğrayın
unlu karışımın hazırlanması
beş bardak soğuk su içine 3 kaşık un'u
ve baklaları koyun karıştırın
yağ içinde soğanı kavurun, üzerine unlu karışım içerisinden aldığınız
baklaları koyun karıştırın, tencere kapağını kapayın
ağır ateşte baklalar renk değiştirinceye kadar, kendi suyu ile pişirin
kapağı açın, 2 bardak sıcak su, toz şeker ve tuz'u katın
yemeğin tuzunu ayarlayın, tencere kapağını kapayın
ağır ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin
en son üzerine dereotu serpin, soğutun
ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder