30 Nisan 2011 Cumartesi

ebegümeci nasıl pişirilir


Ebegümeci'nin çorbası, salatası, böreği, kavurması, bulgurlu, pirinçli ve etli yemeği, iri yapraklı ebegümeci kullanılarak etli, etsiz sarması yapılır. Ebegümecinin diğer sebzelere göre, yaprakları biraz serttir. Bu nedenle yemeği yapılırken tencere içerisinde kendi suyu ile 10 dakika süre ile pişirilmesi, yemeğinin yumuşacık olmasını sağlayacaktır. Ebegümeciyi ister bir kilo olarak veya yarım kilo olarak pişirin, tencereye ilave edeceğiniz su miktarı bir su bardağı sıcak su ölçüsüdür. Diğer yapraklı taze sebzelerle hazırlanan yemeklerde de su miktarı aynıdır. Yani, 500 gr. ile 1 Kg. arası sebzelerde kullanılan su miktarı bir su bardağı ölçüsüdür. Tarifim; yoğurtlu, zeytinyağlı ebegümeci yemeği ile ilgilidir. Sultan, mevsiminde arada bir ebegümeci yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
500 gram ebegümeci
bir soğan
dört kaşık zeytinyağı
bir kaşık pirinç
bir tatlı kaşığı salça
bir bardak sıcak su
bir kase yoğurt, iki diş sarımsak
tuz

Yapılması
ebegümecileri yıkayın ve doğrayın
soğanı yemeklik doğrayın, pirinçi yıkayın ve süzün
sarımsakları az tuz ile dövün ve yoğurtla karıştırın
yağ içinde soğanı kavurun, üzerine salçayı katın kavurun
ardından ebegümecileri katın, kendi suyu ile on dakika pişirin
süre bitiminde bir bardak su, pirinç ve tuzu katın, karıştırın
yemeğin tuzunu ayarlayın, tencereyi kaynatın,
tencere kapağını kapatın ve ağır ateşte 20 dakika süre ile pişirin
ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder