16 Aralık 2008 Salı

Ezogelin Çorbası

Güneş yüzünü gösterse de havalar, malum, çok soğuk.. Hal böyle olunca da mutfakta yapılacak en güzel şey bir tencere çorba oluyor, hele de akşam yemeğinden az evvel pişirilmiş taze bir çorba işten yorgun dönenlere birebir.. Emine Beder'e ait orjinal tarif şöyle..

Malzemeler:
1/2 su bardağı kırmızı mercimek
1 kahve fincanı bulgur
1 orta boy soğan
5-6 su bardağı et suyu ya da su (ben biraz daha fazla miktarda sıcak su kullandım)

1/4 limon suyu (ben ekşi sevdiğimden 1 limonun tamamını kullandım)
tuz

Terbiyesi için:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
nane
kırmızıbiber
2 çorba kaşığı un (tepeleme)

Mercimek ve bulgurları yıkayıp tencereye alın. Küp küp doğradığınız soğanı, suyu ve tuzu da ekleyip mercimek ve bulgurlar iyice yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Tavada tereyağını eritip unu ekleyin ve sararıncaya kadar kavurun. Salçayı, nane ve kırmızıbiberi de ekleyin, 1/2 dk. daha kavurun. Çorbanın suyundan 1-2 kepçe unlu karışıma ekleyip karıştırın, pürüzsüz bir kıvama gelsin. Bu terbiyeyi azar azar ve karıştırarak çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynatın, limonu da ekleyip çorbayı sıcak servis edin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder