4 Aralık 2008 Perşembe

BAKLAVA YUFKASINDAN ISPANAKLI BÖREK


Haftasonu gelen konuklarım için yaptığım börek değerli gurularımız Sevgili Müge ve Yasemin'den tam puan aldı. İç malzemesinde zevke göre farklılıklar yaratabileceğiniz bu böreği yapmak hem çok pratik hem de sonuç oldukça taktir topluyor.
Baklava yufkasını büyük marketlerde ve yufkacılarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Yarım kiloluk ve bir kiloluk farklı alternatiflerle satılan yufkanın genellikle yarım kiloluk olanı börek yapımı aşamasında yeterli oluyor. Yarım kiloluk paketten 30 adet kadar yufka çıkıyor ki bu sizin 30 adet börek yapmanıza yeterli, tabii daha küçük dilimler halinde keserseniz daha fazla böreğiniz de olabilir.
Tarife geçelim :
Malzemeler:
  • 1/2 kg'luk baklava yufkası
  • 1 kilo ıspanak (sadece yapraklarını kullanıyorum, sapları ile de yemek pişirebiliriz)
  • sıvıyağ (hem yufkaların üzerine sürmek için hem de ıspanağımızı kavurmak için)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 150-200 gr kadar beyaz peynir
  • 1 adet yumurtanın sarısı (böreklerin üzerine sürmek için)
  • tuz

Öncelikle iç malzememizi hazırlıyoruz.

Ispanakların yapraklarını ayıklayıp, doğrayıp yıkıyoruz. Yıkama işleminden sonra iyice suyunun süzülmesi için süzgeçte ya da bir kağıt havlu üzerinde bekletiyoruz.

Soğanı yemeklik olarak doğruyoruz. Tencereye bir miktar sıvıyağ koyup (arzuya göre miktarı belirleyebilirsiniz) soğanları soteliyoruz. Soğanlar yumuşayınca ıspanakları ilave ediyoruz. Tuzunu ekliyoruz. Ispanaklar suyunu salıp çekmeye başlayınca ocağın altını kapatıyoruz. Bu aşamada ıspanakların çok fazla suyunu çekmesine engel olmalıyız, zira börekte ıspanağın suyunu kullanacağız. Pişirdiğimiz ıspanağa peyniri ilave ediyoruz. Tuz eklerken peynirinizin tuz oranını da dikkate almanızı öneririm.

Baklavalık yufkalar son derece ince, bu noktada özellikle dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca normal yufkalardan farklı olarak dikdörtgen bir formları var.

Bir adet yufkayı tezgaha seriyoruz. Yufkanın üzerine bir kaşık ya da fırça yardımı ile bir miktar sıvıyağ gezdiriyoruz. İkinci katı üzerine koyup aynı işlemi tekrarlıyoruz. Üçüncü kat yufkayı üzerine koyup bu sefer ıspanağın suyundan yufkanın üzerine sürüyoruz. Yufkanın geniş kenarına iç malzemeden koyup sıkı sıkı rulo olarak sarıyoruz. Bu şekilde yağladığımız ya da yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize böreği koyuyoruz. Tüm yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi gerçekleştiriyoruz. Uzun rulolar olarak hazırladığımız böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 25-30 dk , üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

Büyük ruloları 3 ya da 4 'e bölüp servis ediyoruz.

Diğer börek tariflerim:

Kıymalı Tepsi Böreği

Mercimekli Börek

Örgü Milföyler

Paşa Böreği

Peynirli Tepsi Böreği

Sebzeli Çin Böreği

Afiyetle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder