28 Haziran 2005 Salı

TAHİNLİ ÇITIR KURABİYE & ÇÖREK



Geçen Cumartesi günü arkadaşımız Selma’ya ev tebriğine gitmiştik.
Bu nefis çörek imsi kurabiyeyi çok sevgili Elif ablamız yapmış ve getirmiş.
İnanın bayıldık. Ben ev yapımı böyle çörek yemedim bugüne kadar. Tıpkı pastahaneden aldıklarımız gibi ama çok daha lezzetli.

Zaten tarifte İzmir’in ünlü mekanlarından birine ait. Ancak Elif ablamız o 20 kg.lık ölçüleri deneme yanılma ile kendine özgü bir hale getirmiş.
Elif ablacığım tarif için çok teşekkürler, ellerine sağlık.

TAHİNLİ ÇITIR KURABİYE & ÇÖREK

Malzemeler
1 paket margarin
1 şişe maden suyu
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
1/2 su bardağı mısır nişastası
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı tahin
1 su bardağı toz seker
1 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
2 paket susam

Yapılışı
o Un ,sıvı yağ, bir sise maden suyu,1 yumurta ile hamuru yoğurun
o 1 paket oda sıcaklığındaki margarini 8 e bolun.
o Hamuru da sekize bolün
o Hamurun bir parçasını 10 cm çapında açın , ortasına bir parça margarin koyun,margarini hamura yayın ve bohça gibi katlayın
o Tüm parçalara ayni işlemi yapın ve buz dolabına koyun
o 15 dakika sonra her bir parçayı tekrar 10 cm açın ve bohça gibi katlayın
o Açma + katlama + buz dolabında bekleme işlemini 3 kez tekrarlayın
o Son aldığınızda her parçayı yarım cm. kalınlığında dikdörtgen olarak açın
o Tahin ile toz şekeri karıştırın
o Dikdörtgen açtığınız hamurlara tahin & şeker karışımını sürün
o Üzerine dövülmüş ceviz serpin
o Hamuru bir baştan başlayarak dört kez katlayarak çok sıkı olmayan bir rulo halinde sarın
o Hamuru rulo halinde iken 5 cm.lik şeritler halinde kesin
o Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin
o Bir yemek kaşığı yoğurdu bir yumurtanın sarısı ile çırpın ve dilimlerin üzerine sürün
o Bolca susam ekin
o 175 derece fırında arzunuza göre istediğiniz kızarma rengini alıncaya
kadar pişirin
o Soğuk hali ile saklama süresi nemsiz ortamda 5 gündür

Afiyet olsun
Figen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder