17 Ekim 2011 Pazartesi

yeşil mercimek çorbası - леща




malzemeler:
-1-2 su bard.yeşil mercimek
-4-5 diş sarımsak
-1 çorba kaş.salça
-1 tat.kaş.kırmızı biber
-1 tat.kaş.kekik
-2-3 çorba kaş.sıvı yağı
-2 çorba kaş.un
-1-2 çorba kaş. sirke


hazırlanışı : mercimekler kıyanır ve 2-3 saat suda bekler,suyu süzülür ve üstünü 2-3 parmak örtecek kadar souk su ilave edilir ,bıçağın düz tarafı ile 2 diş sarımsak ezip soyulur ve kıymadan mercimeye ilave edilir ,hafif hateşte yumuşayıncaya kadar pişer ,gerekirse souk su ilave edilir . Un kavurulur yağıda,toz kırmızı biber ve salça ilave edilir ,bir iki kere karıştırılır ,souk su ile inceltilir ve mercimeklerin üstüne dökülür ,kekik sepilir ,kalan diş sarımsak ezilip ince kıyılır ,sirke ile karıştırılır ,çorbaya ilave edilir ,tuzlanır ve hazır .




продукти :
-1-2 чаши леща
-4-5 скилидки чесън
-1суп.лъж.доматено пюре
-1 кафена лъж.червен пипер
-1кафена лъж.чубрица
-2-3 суп. лъж. олио
-2 суп.лъж.брашно
-1-2 суп.лъж.оцет


приготвяне : лещата се поставя във вода за 2-3 часа ,изхфърля се водата и се долива чиста до 2-3 пръста над лещата ,2 скилидки чесън със широката страна на ножа се натиска силно и без да се реже на ситно се прибавя при лещата и се оставя на слаб огън да се вари докато омекне  ,ако е необходимо се прибавя още студена вода.Брашното се запържва с олиото ,прибавя се червения пипер и пастата ,разбъркава се 2-3 пъти и с малко студена се разбъркава и се прибавя при лещата ,чубрицата,останалия чесън се реже на ситно ,разбърква се с оцета и се прибавя при лещата ,посолява се и готово .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder