30 Temmuz 2006 Pazar

Ev Makarnasi Yapimi

Merhaba

Bugunlerde kisa hazirlikla geciyor gunlerim. Kislik sebzelerin kurutulmasi , recellerin yapimi derken makarna kesimine geldi sira. Yurtdisinda yasarken de yapiyordum kendi makarnami. Insan kendi hazirlayinca herseyi ile sanki lezzeti bir baska oluyor degilmi?
Bu sene yine yapayim istedim. Apartman komsumuzda bu konuda hayli becerikli, yureklendirdi beni. Malum Zipzip’la bazi seyleri yapmak zor. Komsum zaten disariya istek uzerine ev makarnasi yapiyor surekli. Isteyen olursa bana email ile ulassinlar ben kendisine iletirim.

Gelelim makarna yapimina, ellerim hamurlu hamurlu mumkun oldugunca goruntulemek istedim. Olculeri azami olarak yaziyorum size. Siz kendinize ailenizin buyuklugune gore cogaltabilirsiniz.



15 beze icin gerekli malzemeler:

15 adet yumurta
4.5 kg un ( 200/300 gr. Acarken kullanim icin gerekli)
Ilik su
Tuz

Hazirlanisi:

Ununuzu eleyerek hamur yoguracagiz kaba dokun. Ortasini acin. Baska cukur bir kaseye yumurtalarinizi kirin. Cirpma aleti ile iyice cirpin. Sonra cirpilmis yumurtanin likit olcusu kadar ilik suyunuzu hazirlayin.Mesela cirpilmis yumurtalar yarim lt. mi oldu, o kadar ilik su kullanacaksiniz.
Cirpilan yumurtalari ve ilik suyu ortasini acmis oldugumuz una ilave edin. Tuz miktarini kendinize gore ayarlayin. Kenarlardan iceri dogru hamuru yogurmaya baslayin. Hamur elinize yapismayacak kivama gelene kadar yogurun. Bu islem biraz guc istedigi icin hayli yordu beni inanin. Yogurma isleminden sonra hamuru 15 esit parcaya boleceksiniz.
Beze diye tabir edilen sekilde yuvarlayin hamurlarinizi, uzerini ortup biraz dinlendirin. Sonra teker teker bezeleri acmaya baslayin. Acilan hamurun kalinligi cok ince olmayacak. Bu konuda komsum yardimci oldu, surekli actigi icin kendisi makina gibi hizli hizli acma islemini yapti.


Sonrasinda acilan yufkalari yaydik biraz kurumasini bekledik. Zira acilan yufkanin hemen kesilmesi zor oluyor. Ters yuz edilen yufkalar daha sonra kesim icin sert zemin uzerine getiriliyor.


Duz keskin bir bicak yardimi ile kesmeye baslayin.
Once yufkayi ikiye katlayin ortadan kesin. Sonra dorde katlayip ince seritler elde edecek sekilde kesin.
Daha sonrada kibrit copu inceliginde kesme islemine baslayin.
Sonrada yine kurumasi icin nemli olmayan bir ortama serin makarnalarinizi.
Kurudugundan tamamen emin olduktan sonra ( 4 gun beklettim ben) cam kavanozlara koyup saklayin. Nemli olmamasina dikkat edin. Kuflenme olusabiliyor sonrasinda.

Yapmak isteyen dostlara simdiden kolayliklar diliyorum. Yaninizda bir yoldas olursa daha da kolay ve cabuk oluyor.
Afiyet olsun.
Zeynep T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder