24 Temmuz 2006 Pazartesi

Ayin Sebzesi "BAMYA"

Merhaba

Bu ay Yemekbiz yemek gurubumuzda ayin sebzesi olarak " Bamya" yi belirledik.
Gurup icinde bamyali tariflerimizi paylasiyoruz.
Benim tek sevemedigim sebzedir. Ama kayinannem cok seviyor.
Bu sebeple kendine bolca pisiriyor ve yiyiyor.
Bu sefer pisirdigi bamya yemegini ve hazirladigi bamya konservesini
sizler icin goruntuledim. Tarifini paylasmak istedim.
Cunku bamya sever bir hayli cok.
Bamya yemeginin tarifine gelince:


1/2 kg bamya
1 adet kuru sogan
2 adet limon
200 gr dana kuzu karisimi kiyma
1 adet buyuk domates
1 yemek kasigi salca
2 bardak su
2 yemek kasik tereyag
birer tutam seker ve tuz

Hazirlanisi:
Once bamyalar ayiklaniyor. Sevgili Fethiye bu konuda bir post hazirlamisti sizler
icin bende buraya sizlere faydasi olmasi icin yeniden koyuyorum.

Bamya ve limonun yarısını bütün olarak az suyla haşlayıp, süzün. Sogani yemeklik hazirlayin, tereyaginda(boyle olursa daha iyi olur dedi kayinanne) pembelesinceye kadar kavurun. Kiymalari ekleyip birlikte kavurun, salcayi ve domatesi de ekledikten sonra suyunu ilave edin. Ayiklanmis bamyalari ekleyin, uzerine yarim limonu sikin ( eger varsa bir dal korugu yikayip direk tencerenin icine birakin). Yaklasik 15 dk kisik ateste pisirin. Asla tencereye kasik sokmayin, iki kenarindan tutup silkeleyin. Tuz ve sekeri ilave edip ocagi kapatin.


Kis icin saklamak isterseniz?




Bamyalari ayiklayip temizleyin. Tencerede 2 adet domatesi rendeleyin 2 yemek kasik zeytinyagda cevirin. Sonra bamyalarida icine atin. 5 dk kadar tencerede pisirin.
Cok pismeyecek. Tuzunu ilave edin. Sonra sicak iken kavanoza yerlestirip kapagini
iyice kapatin. Ters cevirin. 12 saat disarida bekledikten sonra buzdolabinda saklayabiliyorsunuz. Bozulmadan cok uzun sure bekliyormus bu sekilde bamyalar.

Afiyet Olsun.
Zeynep T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder