22 Ocak 2008 Salı

AŞURE


MALZEMELER:

1 kg.buğday
3 kg.şeker
250 gr.fındık
250 gr. tuzsuz fıstıkiçi
250 gr.sarı çekirdeksiz üzüm
2 kase haşlanmış kurufasulye
2 kase haşlanmış nohut
1 çay bardağı prinç
250 gr.ceviziçi
100 gr.kuşüzümü
100 gr.dolmalık fıstık
250 gr.kuru kayısı
3 adet elma
1 adet nar
2 adet portakalın kabuğu
3-4 yemek kaşığı tarçın

YAPILIŞI:

Önce ön hazırlıklarımızı yapıyoruz.Buğday ve princi akşamdan yıkayıp üstünü üç parmak geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatıyoruz.Kaynayınca altını kapatıp kabarması için üstünü örtüp sabaha kadar bekletiyoruz.Sabah nohut ve fasulyeyi haşlıyoruz nohutların kabuklarını soyuyoruz.Fıstık,fındık, ve sarı üzümü ayrı ayrı kaselerde suya koyuyoruz bir saat kadar bekletiyoruz ki sarı suları çıksın.Elmaları soyup küp küp doğruyoruz bir küçük tencerede 2-3 kaşık şekerlebir çay bardağı su koyup biraz kaynatıyoruz.Aynı işlemi kayısı içinde yapıyoruz , küçük küçük doğrayıp şekerli suyla biraz kaynatıyoruz.Bekleyen buğdayın altını yakıp bir litre su katıyoruz.Fıstık , fındık ve portakal kabuklarını katıp kaynatmaya başlıyoruz.Kaynamaya başlayınca sırasıyla kayısı , nohut , fasulye,üzüm,elmayı ilave ediyoruz bir müddet daha kaynatıyoruz iyice kaynayınca fındıklar fıstıklar biraz yumuşayınca şekeri ilave ediyoruz.Şeker eriyip buğdayla özleşip suyu koyulunca pişmiş demektir altını kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz.Daha sonra kaselere paylaştırıp tarçın serpip çekilmiş ceviz ,kuşüzümü , dolmalık fıstık ve nar ile süslüyoruz.Ben incir koymadım cevizide içine değil üstüne döktüm çünkü her ikiside aşurenın suyunu karartıyor.Kolaylıklar dilerim afiyetolsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder