27 Ağustos 2010 Cuma

EKMEK DOLMASI

MALZEMELER 1 bütün özel dolmalık ekmek(evde 2 gün buz dolabında bir poşet içersinde bekletilip bayatlatılacak)
300 gram kıyma
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay fincanı iri çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı biber ve domates karışık salça
Tuz ,karabiber, nane, pulbiber, kimyon
4 su bardağı sıcak su veya etsuyu
1/2 demet maydanoz
YAPILIŞI
Ekmeğin altından küçük bir kapak kesilip çıkartılarak ekmeğin içi delinmeden kabuğuna kadar boşaltılacak, ekmeğin çıkartılan içleri bekletilecek,
kıyma tencereye konulup suyu çektirilir,2 kaşık sıvıyağ ilave edilir, soğanlar küçük doğranarak kıymaya katılıp iyice kavrulur, salçası katılıp biraz daha kavrulur, baharatlar, ceviz ve maydanozu eklenir, çıkarttığımız ekmek içleride katılıp iyice harmanlanır, içini oyduğumuz ekmeğin içine hazırladığımız kıymalı harç doldurulur ve kapağı kapatılarak bir tencereye süzgeç veya başka bir kab konulup ekmek suya değmeyecek şekilde yerleştirilir.üzerine eritiğimiz tereyağ hertarafına gelecek şekilde sürülür. Suyun yarısı tencereye eklenir kalan yarısı ekmeğin üzerine arada azar azar dökülerek ekmek yumuşayıncaya kadar 35-40 dakika pişirilir.
NOT : BU EKMEK DOLMASI ÖDEMİŞ VE TİRE BÖLGESİNE AİT GENELDE RAMAZAN AYLARINDA YAPILIR. EKMEĞİN ÖZELLİĞİ KALIN KABUKLU OLMASI
GEÇEN RAMAZANDA BİR ARKADAŞIMIZIN GETİRDİĞİ EKMEKLE YAPMIŞTIM KAPAĞIN DAHA KÜÇÜK KESİLMESİ GEREKİYOR BEN BİRAZ BÜYÜK AÇMIŞIM ÇOK LEZZETLİ TAVSİYE EDERİM .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder