6 Kasım 2007 Salı

TRAKYA MANTISI


Trakyalılar bu mantıyı bilirler belki.Çok güzeldir.Yapımı biraz meşakatli olsada yapmaya değer diyorum.Geçengün canımız çekti girdik mutfağa yaptık.iyikide yapmışız.
MALZEMELER.
İÇ MALZEMESİ:
250 gr.kıyma
2 büyük soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
HAMUR MALZEMESİ:
1/2 kg.un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
çok az su
Üzeri için 6-7 kaşık yoğurt
3 diş sarımsak
tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızıpulbiber
arzuya göre nane

Önce içi hazırlayın.İç soğurken hamuru yapın.Kıyma soğuyunca mantıyı sıkın.Pişirin.Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp erimiş kırmızıbiberli tereyağ gezdirin.Arzuya göre nanede dökebilirsiniz.Şimdiden kolaylıklar dilerim.Afiyetşeker olsun.



Diğer tarafta 1 litre sıcak su kaynatın.Mantıları yağlı tepsiye dizin.Tepsideki mantıların aralarına 4-5 tatlı kaşığı tereyağ koyun.Önce mantıların altını ocağın üstünde çevirerek kızartın.Sonra kaynattığınız 1litre suyu dökün.Tepsiyi bir başka tepsi ile örtüp mantıları pişirin.Çok az sulu olarak kalsın.



MANTI HAMURU:
1/2 kg.unu eleyip ortasını açın.1 yumurta ,1 tatlı kaşığı tuz koyup azar azar ılık su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın.Hamuru 2 eşit bezeye ayırıp 15 dakika üstü örtülü olarak dinlendirin.Daha sonra bezeleri un serperek 2mm.kalınlığında açın.Börek yufkası gibi ince olmayacak.Açtığımız hamurları 4cm.e 4 cm.karelere kesin.İçlerine 1 çay kaşığı kadar kıyma koyup şekildeki gibi sıkın.

MANTI İÇİ
250gr.kıymayı bir çay bardağı su ile pişirin. İki küpküp doğranmış soğan ve bir yemek kaşığı sıvıyağ koyun.İçine 1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı karabiber ve 1 yemek kaşığı salça koyup kavurun. Soğumaya bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder