5 Temmuz 2011 Salı

soslu tavuk şiş nasıl yapılır


Tavuk şiş hazırlamak için, tavuk budu ya da tavuk göğsü kullanılır. Seçiminize göre, tavuk etleri kuşbaşı doğranır ve sos içerisine yatırılır. Tavuk etleri için hazırlanan sos malzemeleri tamamen damak zevkinizle ilgili bir şey. En güzel tavuk sosu şu demek kanımca doğru değildir. Tavuk etleri soya soslu, fesleğen soslu, zencefil soslu, pesto soslu olarak terbiye 'marine' edilebilir. Hazırlanan bu soslar ve içerisine katılan baharatlar tavuk etlerinin lezzetini artırmak içindir.
Tavuk etleri için hazırlanan sos malzemeleri arasında yoğurt, süt, salça, limon suyu, soğan suyu, sıvı yağ ve karabiber, kekik, pul biber, toz biber, biberiye gibi çeşitli baharatları sayabiliriz. Sos hazırlarken baharatlar mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Çünkü, baharatlar yüksek ısıda yanar ve etin tadını bozar. Baharatların fazlasını sofrada kullanmak daha akılcadır. Terbiye edilmiş tavuk etleri mangalda, elektrikli ızgarada, fırında ve tavada pişirlebilir. Sultan, bazen tavuk şiş hazırlarken bu tarifi kullanır. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
iki tavuk göğsü derisiz
bir küçük soğan
bir diş sarımsak
bir kaşık domates salçası
bir kaşık yoğurt
yarım çay bardağı ayçiçek yağı
karabiber, kimyon, tuz

Yapılması
tavuk göğsünü uygun irilikte kuşbaşı doğrayın
soğanı, sarımsağı soyun ve rendenin püre yapma gözünde
önce sarımsağı, ardından soğanı rendeleyin.
çıkan püreyi süzün, soğanın suyunu alın posasını atın.
sos'un hazırlanması
bir kap içine ayçiçek yağı, soğan suyu, domates salçası,
yoğurt, karabiber, kimyon, çok az tuz koyun, karıştırın.
kuşbaşı etleri sos ile bir güzel karıştırın, kapağını kapatın
etleri en az 3 saat sos içerisinde dinlendirin.
ardından şişlere dizin, hafif tuzlayın ve kızgın ızgara üzerinde pişirin.
ve dilediğiniz gibi, gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder