30 Haziran 2006 Cuma

Göbete

Merhaba
Yemekbiz dostları bilir. Eşim Tatar. Eski zamanlardan beri genelde tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları için hayvansal ve tarımsal ürünleri tüketmeyi seviyorlar.
Sofralarında hep hamur ve et var. Bir söz vardır ; Tatar hamursuz doymaz.
Geleneklerine ve birbirlerine çok bağlı insanlar. Eski gelenekleri yaşlılar yeni nesile
öğreterek unutulmasına engel oluyorlar.
Bana göre Tatar mutfagının en zahmetli ve en leziz böreği Göbete.
Tatarlar özel günlerinde göbete yıyorlar. "Kobete" olarak da geçiyor ismi. İçine koyduğumuz malzemeler değişebiliyor. Patatesli, pirinçli, işkembeli, tavuklu göbeteler olabilir. Yanında muhakka hoşaf, ayran veya cacıkla yenir.

Malzemeler:

1.5 kg. un
su
bir çorba kaşığı tuz
yarım kilo kıyma
normal büyüklükte üç soğan
bir tatlı kaşığı karabiber
pirinç
yağ

İç Hazırlanışı:
Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile kavrulur.
Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılır.
Yarım su bardağı su eklenip pişirilir.
Sonra 1 tatlı kaşığı karabiber katılarak karıştırılır.
Un, tuz ve su karıştırılarak hamur yapılır.
Daha sonra küçük yumaklar halinde ayrılır.
Her yumak ayrı ayrı açılarak, kurumaya bırakılır.
Yalnız pazılar açılırken, nişastalı un kullanılır.
Kuruyan yufkalar, yağlanarak tepsiye dizilir.
Yufkaların yarısına gelince ara malzemesi olan içi yayılır.
Sonra diğer yufkalar yağlanarak tepsiye dizilir.
Üst kısmı biraz yağlanarak fırına verilir.
Buyuk tepsılere döşenip mahalle fırınlarında pişiriliyor.

Not: Tatarlar kimdir? Neden tatar deniliyor diye merak eden dostlar için :
http://www.vatankirim.net/tarih.asp?yazi=tatarlarkimdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder