24 Ocak 2007 Çarşamba

Etli Kapuska



Merhaba
Gectigimiz gunlerde etli kapuska yaptim. Ben bu yemegi
gec ogrendim.
Cunku sevgili babam 3 yili askin sure askerlik
hizmetinde en cok
kapuska ve yesil mercimek yedigi icin
anneme bu yemekleri yapmama
konusunda ikaz etmis,
bu sebeple ben hic kapuska ve yesil mercimek yemeden

buyudum . Bir kere arkadasimin annesi yaptiginda bu ne
dedigimde kapuska ile tanistirildim. Cok sevdim.
Etli olunca daha da leziz oluyor.

Lahana hepimizin bolca tuketmesi gereken bir sebze.
Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın,
şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten
uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi
güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli
maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor.
Uzmanlar, lahananın kansızlığı
giderdiğini ve kansere karşı
etkili olduğunu da kaydediyor.

Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin,
mide ve bağırsakların
iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki
yaraların iyileşmesini sağladığını da
vurgulayarak, bu sebzenin,
yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan

bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor.
Uzmanlar, selenyumun ayrıca, sağlıklı görünüşlü bir cilt verdiğini ve
erkeğin cinsel gücünü arttırdığını da belirtiyor.
Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/315767.asp
Gelelim nasil hazirladigima.

Malzemeler:

1 küçük boy lahana
250 gr kuşbaşı et
2 orta boy soğan
3 yemek kaşık siviyag (etlide olsa ben artik zeytinyag kullaniyorum)
1 yemek kaşık biber salçası
Yeterli miktarda etsuyu
Tuz ve biraz kırmızı pul biber

1. Once kuşbaşı etleri ateşe koyun. Etin suyunu salip cekmesini
bekledikten
sonra yagini ve soganini ilave edin.
Salçayla, tuz katın. Kısık ateşte yumuşamasını sağlayın.


2. Sira geldi lahanayi hazirlamaya. Lahananın buruşmuş
dış yaprağını çıkartın.
Parcalara ayırın.
Yaprakları cok kalin olmamak sarti ile doğrayın.

Yıkadıktan sonra etin üzerine koyun. Bir sure su ilave
etmeden lahanalarin kendi suyunu

salmasini bekleyin, arada karistirin. Pul biberini dahil edin.
Sonrasinda sicak etsuyunu ilave edin. Kisik ateste pisirin.
Lahanalar yumusadiginda atesten alin.
Ben kapuskaya pirinc veya bulgur koymuyorum.
Bazen pirinc ve bulgur ile pisirilmisini gordum,
ama etli yapinca
gerek duymadim ben.
Yemegimiz servise hazir.
Afiyet Olsun.

Zeynep T.

not: bu yemek hangi yoreye ait bilmiyorum. Netten arastirdigimda
Trakya cikiyor ama emin olamadim. Bilen yemekbiz dostu varsa
bilgi aktarirsa sevinirim. Bir de kapuska turkce bir kelimemi?
Bunu da merak ettim dogrusu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder