20 Mart 2007 Salı

Isirgan otu ve ebegumeci kavurmasi

Merhaba
Yarin Nevruz bayrami. Doga ile ic ice yasayan, topragi
"ana" olarak isimlendiren biz Turk'ler icin
baharin gelmesi cok
onemli bir yere sahip.

Bu sebeple genis bir alana yayilmis biz Turk'ler
baharin gelisini Nevruz
bayrami ile kutluyoruz. Nevruz kelimesi farscadan gelmis dilimize.

Tam karsiligi "Yeni Gun" adını tasiyan bahar bayramı, insan ruhunun
tabiattaki uyanisi ile birlikte kutladıgi bir bayramdır.

Mevsimlerin degisikliginden dogan ozel gunler, baska baska
isimler alarak bircok ulusun sosyal hayatında yer aldıgi biliniyor.
Bahar bayramindan soz ettikten sonra gelelim yemegimizi anlatmaya
.

Bahar gelince tarlalarda, bahcelerde cesit cesit otlar cikiyor.
Ege'de yasayan dostlar bunun keyfini doya doya cikariyordur eminim.
Yasadigim yer Anadolu sehri, iklim sebebi ile

pek cok ot cesidi yok. Bulduklarimla yetiniyorum.
Gectigimiz gunlerde isirgan otlarini gordum tezgahta ve hemen aldim.
Biraz ileride ebegumeclerini gorunce hemen sepetime dahil ettim.



Tarife gelince:


1 adet kuru sogan
2 demet isirgan otu
1 demet ebegumeci
2 adet kirmizi biber
2 yemek kasik zeytinyag
tuz

Kuru soganimizi yemeklik dogruyoruz, zeytinyagda soteledikten sonra kirmizi
biberleride dograyip birlikte kavuruyoruz.
Yikayip dogradigimiz isirgan otunu ve ebegumecini

bu karisima dahil ediyoruz. Uzerine tuzu ekleyip kisik ateste kavuruyoruz.
Once otlar suyunu saliyor, sonra topluyor.
Sade, sarimsakli yogurtlu servis yapilabilir.
Bu kavurmayi hamur islerinizde de kullanabilirsiniz.
Borek olarak, makarna sosu olarak degerlendirebilirsiniz.

Isirgan otu vucudumuz icin cok fayda saglayan bir bitki. Bu linkte bircok bilgiye ulasabilirsiniz. Ebegumeci icinde bu linke tiklayiniz.

Not: isirgan otunu temizlerken ellerinize batabilir, daha dogrusu daliyor deniyor.
Bunu onlemek icin eldiven kullanabilirsiniz. Ama ben ozellikle ciplak el ile temizliyorum.
Ellerinizde, parmaklarinizda agrilar varsa sizde ozellikle tavsiye ediyorum.
Kisa sure sonra bu dalama yok oluyor. Ama agrilar yok oluyor.

Afiyet olsun.
Zeynep T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder