21 Kasım 2012 Çarşamba

karadenizin gözbebeği "kara lahana" yemeği

 
 
kara lahana yemeği

Her kimin damarlarında karadeniz kanı dolaşıyorsa bilinki lahana özeldir onun için, değil dersede inanmayın bilinçaltında saklıdır:) Bende severim hemde çok.. Farklı tarifleride olsa ben bu sefer klasik ıspanak gibi yemeğini pişirdim. Aman aman ne lezzetti o öyle birde kara lahananın lezzetlenip tatlanması için mutlaka acı soğukları yemesini bekleyin sarması olur ama illaki yemeğini yapmak için üzerine kırağı çökmesi lazım..
 
İç yağ yada kuyruk yağıyla pişirilsede ben zeytinyağını tercih ettim 1 yemek kaşığı tereyağ da ekledim biraz usulüne uygun olsun diyerek, kaburgayla pişirirsenizde değmeyin keyfine haydi karalahana alın ve mutfağa geçin pişirin afiyetle yiyin..  Son bir şey daha eklemek istiyorum demet halinde satılır ya sarma için o şekilde değilde lahananın orta kısmı budak budak olanı tercih edin..
 
malzemeler
1 kilo karalahana
2 tane kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı salça
1 su bardağı domates rendesi (yazdan hazırladığım konserve)
2 yemek kaşığı pirinç yada bulgur
(isteğe bağlı 4-5 tane kaburga kemiği)
 
hazırlanışı
Karalahanayı temizleyip yıkayın bir parmak kalınlığında kıyın suya bastırın. Soğanları yemeklik doğrayın zeytinyağda soteleyin (kemik kullanacaksanız bu aşamada ekleyip soteleyin) tereyağı da ekleyip eritin salçayı ekleyip kavurun domates püresini ekleyin biraz daha çevirin. Kıydığınız lahanayı da ekleyip biraz soteleyin pirinci ekleyip sebzelerin hizasına kadar su koyup tuzunu ayarlayın. Düdüklü tencerenizi kapatıp buhar saldıktan sonra 15 dk. pişirin.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder