30 Kasım 2011 Çarşamba
sevgili hatice'nin kahvaltı sofrası
PIRASALI GÖZLEME firin gözlemesi
- 1 kilo un
- ilik süt
- 1 tane yas maya
- 1 tatli kasik tuz
- 1 tatli kasik toz seker
- 2 tane yumurta beyazi
- yarim cay bardak aycicek yag
- 2 -3 tane pirasa
- 2 -3 tane haslanmis patates
- 1 tatli kasik pul biber
- tuz
- 200 gram beyaz böreklik peynir
- yarim cay bardak aycicek yag
- Yumurtanin sarisini ayirin üzerine sürmek icin .
- Ununuzun ortasina yumurta beyazinizi,tuz ,seker ve ay cicek yagi yavas ca dökün .
- Mayayi burada eritin .Yavas,yavas ilik sütünüzü katarak yugurun yumusak bir hamur olsun.
- Hamurunuzu üzerine bir kapatin mayalanmaya birakin 15-20 dakika mayalansin.
- Bu arada ic harcini hazirlayin patatesi haslayip soyup ezin.
- Pirasayi ayiklayip yikayip dograyin incecik
- Peyniri ezin icersine derin bir kabin icersine katin tüm ic harcinizi .
- Tüm malzemeye derin bir kanin icersinde karistirin.
- tezgahin üzerine un serpistirin daha kolay yapismada acilmasi icin .
- Hamurunuzdan yumaklar kopartip merdaneyle acin hamurunuzu .
- ic harcinizdan orta kismina koyup kasikla esit sekilde düzeltin .
- Yandan tutup ortada kenarlerini bulusturun hamurun.
- Üzerine 2 tane yumurta sarisina 1 yemek kasik süt katip cirpin ve hamurunuza sürün .
- Ben susam kullandim yumurtanin üzerine .
- Önceden isitilmis firinda 175 derecede üzerleri kizaran deyince pisirin .Afiyetler oldun
TUZLU KURABİYE
Tüm misafirlerime sevgilerimi gönderiyorum.Tuzlu kurabiyeleri daha çok sevmeme rağmen ,nasıl olmuşsa tatlı tariflerim çoğunlukta gözüküyor:)
Daha önce türünün en iyisi dediğim Simit poğaça vardı :))tuzlu kurabiye tarifimi de şiddetle öneriyorum,hazırlaması pratik ve lezzetli oldu.Reçete Asuman'cığımın, bir çok kez hazırladım fakat biraz değişikliğe gittim:)tereyağını azalttım , her
HİNDİSTAN CEVİZLİ ADANA HALKASI
MALZEMELER:
- 2,5 su b. un
- 2 su b. su
- 50 gr margarin
- 3 veya 4 yumurta
- 1 tatlı k. tozşeker
- 1 çay k. tuz
- 1 çorba k. irmik
- 1 çorba k. hindistan cevizi
- 1 çorba k. nişasta
- 3,5 su b. tozşeker
- 2,5 su b. su
- 1 dilim limon
- hindistan cevizi
- sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
Tencereye suyu ve margarini alıp kaynatın.
İçine tuzu ve şekeri de ekleyin.Daha
sonra üzerine unu alıp tahta kaşıkla karıştırarak
pişirin. Hamur toplanınca altını kapatıp soğumaya
bırakın. Soğuyunca tek tek yumurtaları kırarak karıştırın.
En son nişastayı,irmiği ve hindistan cevizini ekleyin.
Hamur hazırlanınca krema torbasına doldurun.Elinizi
sıvıyağ ile yağlayın.Elinizin içine torba ile hamuru halka
şeklinde sıkıp soğuk yağa atın. Tavanız dolunca altını
yakıp tatlılarınız altın sarısı olana dek kızartın.Daha önceden
hazırlayıp soğuttuğunuz şerbetin içine atıp 5 dakika şerbeti
emmesini sağlayın. Daha sonra yumuşamasına fırsat vermeden
içinden çıkartıp üzerine hindistan cevizi serperek ılık servis yapın.
Tatlımız bir müddet sonra yumuşayacağı için hemen tüketilmesini
tavsiye ediyoruz. uzun zaman akıldan ve damaktan çıkmayacak bir
lezzet..İkinci kez tatlıyı kızartmak istedigimiz zaman yağı soğutup
kullanmak gerekecek..
LİNZER KURABİYE
Malzemeler :
- 200gr fındık
- 250gr oda sıcaklığında tereyağ
- 110gr toz şeker
- 2 adet yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Alabildiği kadar un
- Biraz reçel (istediğiniz her reçeli kullanabilirsiniz,ben vişne kullandım)
Fındığı mutfak robotunuzda çekin, toz olmasın, biraz taneli olsun. Yağı ve şekeri bir kapta iyice yoğurun, yumurtayı ve vanilyayı ekleyip yoğurmaya devam edin.
Bir miktar un, kabartma tozu, tarçını ekleyip malzemeler iyice karışana kadar yoğurun. Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamur hazır olunca streç filme sarıp, buzlukta 20-30 dakika bekletin.
Buzluktan çıkardığınız hamurdan bir parça alıp merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Kurabiye kalıbı veya çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. Yuvarlağın 2.sinin ortasını daha küçük bir yuvarlak veya kurabiye kalıbı ile kesip çıkartın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Önceden 150 derece ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Kurabiyeler soğuyunca ortası kesik olanların üzerine pudra şekeri serpin. Diğerlerine reçel sürün ve yapıştırın.
Benden Not: Açtığınız hamuru tezgahtan kaldıramıyorsanız, altına ve üstüne buzdolabı poşeti koyarak, hamuru poşetin arasında merdane ile açın. Hamurunuz bozulmadan tezgahtan alabilirsiniz.
Afiyet olsun.
taratorlu deniz börülce salatası
29 Kasım 2011 Salı
Fırında Patlıcan Kebabı
Malzemeler:
- 1 kg patlıcan,
- Yarım kg az yağlı kıyma,
- 1 adet soğan,
- 3-4 diş sarımsak,
- Karabiber, tuz,
- 2-3 domates,
- Yarım çay bardağı sıvı yağı,
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası,
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası,
- Patlıcanları kalın kalkalar şeklinde kesin, tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.
- Rendelenmiş soğan, sarımsak, kıyma, tuz ve karabiberi iyice yoğurun ve dolapta biraz dinlendirin. Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlak şekiller vererek köfteleri hazırlayın.
- Uygun bir fırın kabının içine bir köfte 1 patlıcan olacak şekilde sıra ile dizin. Üzerine kabukları soyulmuş ve kuş başı doğranmış domatesleri dökün ve yayın. En son olarak salçayı biraz su ile ezin, sıvı yağı ilave edin karıştırın tepsinin üzerine gezdirin.
- 250 derece fırında 1 saate yakın pişirin. (Biberleri üzerlerine son 10 dakikada koyun)
peynirli yumurtalı patlıcan kızartması
TEPSİDE ORUK KEBABI
Sevgili dostlarım!!! canlarım nasılsınız bakalım herkesler iyidir inşallah ))Benmi !!!Bende iyiyim diyeyimde iyi olayım)) Hamdolsun rabbime ufak tefek sağlık sorunlarım dışında pek önenli bişey yok.. 18 yıldır artık ben alıştım da sevgili bünyemin kabul etmediği... Ara ara ilaçlarını beğenmeyen hipotiroid im var ...bügün çok verdin( yarın az geldi diyebiliyor... Bu durum da bütün hormonları altüst ediyor... mesela iki gündür başımı uykudan kaldıramıyorum bıraksalar 24 saat uyuyacam... Daha birsürü etkileri var da neyse geçiyim onları şimdi.( Dışarı çıkıp yürümek istiyorum açılmak için nefesim kesiliyor yürümekte zorlanıyorum .Dün gidip tahlil yaptırdım evet... Gene ilaç fazla gelmiş... Dozu düşürdük biraz daha iyi hissediyorum.Allahım daha kötü hastalıklardan korusun:) Neyse işte böyle canlarım ben bunları bırakayımda sizlere bu harika enfes oruk kebabı mın tarifini vereyim... Ben kebabımı fırında yaptım malum mangal yakacak imkan yok kış günü... Bende fırında yapsam nasıl olur dedim ...inanın çook güzel oldu denemenizi taviye ederim canlarım(ama mangalda da denmek isterim tabiki) Gelelim tarife:))))
GEREKLİ OLANLAR:
500gr yağlı kıyma
1 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
1 adet kuru soğan
yarım demet maydanoz
karabiber
kırmızıbiber
tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı isot
HAZIRLANIŞI:
Derin bir kaba eti ,yıkanmış bulguru,baharatları ,tuzunu,maydanozu katıp ara ara su ilaveleriyle bulgur iyice yumuşayana kadar yoğuralım.Hamurumuz 2cm kalınlığında olacak şekilde bir fırın tepsisini sıvı yağla yağlayıp
hamuru içine koyup elimizi ıslayıp bastırarak düzleştirelim. yüksek ısıdaki fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
isteğe bağlı salata ve soslarla servis edelim .Tavsiyem baharatlı soğan salatasıdır..Afiyet olsun ...
düdüklüde kaz nasıl haşlanır
Kümes hayvanları içerisinde kaz etinin kendine özel kokusu ve tadı vardır. Kaz eti tencere ve fırın yemeklerinin hazırlanmasında kullanılır. Ayrıca kaz etini istenildiği zaman tedarik etmek kolay değildir. Şimdilerde internet aracılığı ile kaz etinin online satışı yapılıyor. Tuz kullanılarak ayazda kurutulmuş ünlü Kars kazı etini sipariş vererek tedarik etmek mümkün. Anadolunun çoğu yörelerinde kaz yetiştirilir ve tüketilir. Kaz eti bütün veya parçalanarak düdüklü tencerede, tencerede ve fırında pişirilebilir.
Kaz etinin kurutulmuşu, ya da normalinin pişirilmesi yönteminde fark yoktur. Kazın iriliğine ve yaşına göre etin pişme süresinde farklılıklar olabilir. Sadece, kurutulmuş Kars kazı eti pişirilmezden önce tuzundan arındırılması gerekir. Kurutulmuş kaz bol sıcak su ile yıkanır veya kaynar su içerisinde bir kaç dakika tutulduktan sonra yıkanırsa tuzundan arındırılabilir. Yapılan bu işlemlerle kaz eti tuzdan tamamen arınmaz. Kaz eti pişirilirken ya da haşlanırken tuz kullanılmadığı takdirde etin tuzu kendine karar olur.
Bu sebeple kurutulmuş kaz eti ile yapılan yemeklerde fazlaca tuz katkısına ihtiyaç duyulmaz. Kaz etini ister düdüklüde, isterseniz tencerede pişirin aklınızda bulunsun: Kaz eti tavuk etinin pişirilme süresinin iki katı süresinde pişer. Düdüklü tencerelerin pişirme süreleri farklı olabilir. Bu yüzden, kaz eti pişirirken tavuk pişirme süresinin iki katını kullanın. Tarifim temizlenmiş, normal bir bütün kazın düdüklü tencerede pişirilmesi ile ilgilidir. Sultan, kaz etini bazen bu tarifi kullanarak haşlar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
bir bütün kaz '2 kg.'
1.5 litre su
tuz
Yapılması
kazı bir güzel yıkayın
düdüklü tencereye kazı yerleştirin
üzerine soğuk suyu ilave edin
ve bir yemek kaşığı tuzu ilave edin
düdüklünün kapağını kapatın
ilk düdük sesinden sonra
35 dakika süre ile pişirin,
ve ardından dilediğiniz gibi servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin
Sultan
Çikolatalı Kurabiye
Bu kurabiyeyi ilk kez Hicran arkadaşımda yemiştim. Çok maharetlidir arkadaşımın kendileri.Ağızda dağılan kurabiyelerden bunlar. Tek nokta hamuru çıkaracağınız kalıp meselesi. Demir ve parmakla bastırılarak çıkartılan kurabiye kalıpları kullanılıyor bunun için. Benim kalıbım bundan olmadığı için gerçek şeklini tam yakalayamadım. Kalıbım yok diye kaç zamandır bekliyordu. Evde çocuklar kurabiye isteyince; ben bu kurabiyeden yana kullandım tercihimi.Kesinlikle sizi yüz üstü bırakmayacak tariflerden biri.Ben tırtıl şeklinde olana çikolata sürmek istemedim. Sadesi benim favorim.
Malzemeler:1 paket margarin,1 su bardağı sıvıyağ,2 yumurta,1 su bardağı pudra şekeri,1 kabartma tozu, 1 vanilin.
Arasına sürmek için kahvaltılık çikolata.
Yapılışı:
- Oda sıcaklığındaki margarinin üzerine bütün malzemeleri katıp azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında hamur yoğuruyoruz. Kalıptan geçmesini düşünerek ona göre yumuşaklık vermemiz gerekiyor hamura.
- Elimizle bastırarak çıkardığımız kalıbın içine hamurdan koyup yere yapışık olarak bastırıyoruz. Yukarıdaki yuvarlak şekilleri elde ediyoruz. Eğer düz şekilde aşağıya doğru çekersek tırtıl oluyor.
- Kenarları ne kadar belirgin olursa o kadar amacımıza ulaşmış oluyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.Afiyet Olsun...
28 Kasım 2011 Pazartesi
MERCİMEK KÖFTESİ
Mercimeği 4 su bardağı su ile haşlayın.
Mercimekler renk değiştirip suyunu çekince üzerine ince bulguru ekleyip karıştırın.
Mercimek ve bulguru tencerenin kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık 20 dk. demlenmeye bırakın.
Diğer yandan yeşil soğanı ve maydanozu ince ince kıyın.
Yeşilliklerle birlikle mercimek ve bulguru iyice karıştırın.
Ben damak tadımıza göre yukarıdaki baharatlardan biraz azaltarak kullandım.
Mısır Ekmeği
Mısır Ekmeği |
MISIR EKMEĞİ (MİNİ BOY FIRIN TEPSİSİ)
3,5 su bardağı mısır unu (mümkünse az öğütülmüş has karadeniz unu)
1 bardak beyaz un
1 yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kaynamış su
Yumurta,süt ve zeytinyağı iyice çırpılır.İçerisine elenmiş mısır unu ve beyaz un,şeker kabartma tozu ve tuz ilave edilip kaşık yardımı ile karıştırılır.
1 su bardağı kaynamış ve yaklaşık 1 dakika dinlendirilmiş suyu karışıma ilave ederek koyu kek kıvamına gelene kadar karıştıralım.Dereotu ve peynir ilavesi yapacaksanız bu aşamada katın.İyice yağladığımız orta boy kare tepsiye dökerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar 35-40 dakika pişirelim.
Afiyet Olsun...
Milföy Hamurundan hashasli citirlar
- 2 paket hazir Milföy Hamuru
- 1 paket hazir tatlandirilmis kara hashas ezmesi
- Cok kalay piratik nefis bir citir .Ben taze milföy hamuru kulandim.
- Hamurun 2 hamurun orta kismina hashasdak bir bicanla sürüp rulo yapin kesip tepsinize siralayin .
- 170 derecede piririn afiyetler olsun .
Porsiyonluk Vişneli Tiramisu
- Yarım kakaolu pasta keki
Kreması için:
- 4 su b. süt
- 1,5 su b. tozşeker
- 4 çorba k. un
- 2 çorba k. nişasta
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket labne paket keki
Islatmak için:
- 1 su b. su
- 2 çorba k. granül kahve
- 2 çorba k. toz şeker
Üzeri için:
- Vişne Taneleri
Hazırlanışı :
Kakaolu pasta kekinden kalıbımızla daireler kesip kalıbın içinde bırakalım. Diğer tarafta keki ıslatmak için bardağa granül kahve ve şekeri alıp üzerine sıcak su koyalım.
Bu karışımla keklerimizi ıslatalım. Tencereye sütü,şekeri,unu, nişastayı,yumurta sarısını koyup pişirelim. Altını kapattıktan sonra üzerine labne peynirini alıp karıştıralım. Islatılmış keklerin üzerine bu karışımı paylaştıralım. Üzerlerine vişne taneleri koyup kalıplarla dolaba koyup soğutalım.
İki üç saat dinlendikten sonra kalıplardan çıkarıp servis yapalım. Bu tip çember kalıplarınız yoksa kuplarda veya porsiyonlara bölmeden de yapabilirsiniz. Görüntüsü de tadı da nefis bir pasta.
Sarımsak Soslu Çörekler
Ebru Omurcalı'nın sarımsaklı-peynirli sosuyla yaptığı ekmeklerden etkilendim bu tarifte. Farkı ise; ben kendi bildiğim şekilde yaptım çörekleri. Yumuşacık çörekler oldular.Sarımsak sosunu isteğe göre koymayabilirsiniz yada ölçüleri azaltarak hepsine koymayabilirsiniz.
Malzemeler: 1 su bardağı ılık süt,1 su bardağı yoğurt,1,5 su bardağı ılık su,1/2 su bardağı sıvıyağ,1 yaşmaya,5 tatlı kaşığı şeker, 4 tatlı kaşığı tuz.
Sosu İçin:2 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak,1 tatlı kaşığı kekik,2 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir,1 çay bardağı zeytinyağı.
Yapılışı:
- Mayayı ılık süt ve su ile özeliyoruz. İçine şekeri katıp eritiyoruz. Tuzu,sıvıyağı ve yoğurdu katıp karıştırıyoruz. Azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Elimize yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edince, hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.
- Yağlanmış tepsiyi hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezelere ayırıyoruz. Her bir bezeyi elimizle açıp içine elimizle sıvıyağ sürüyor ve rulo yapıyoruz. Elimizle uzatıp düğüm atıyoruz.Yukarıdaki biçimde şekil veriyoruz.
- Üzerine yumurta sürüp 180 derece fırında pişiriyoruz.
- Sosunu hazırlamaya başlıyoruz.Ezilmiş sarımsak, kekik, zeytinyağı ve peyniri karıştırıyoruz.Servis yaparken ekmeklerin üzerine sürüyoruz.Afiyet Olsun...
TELŞEHRİYELİ SALATA
Bu salatayı kardeşim yapmıştı. Melda Hanım'ın sitesinden bulduk tarifini, çok lezzetli ve değişik bir salata.
- 2 su bardağı tel şehriye
- Yarım tavuk göğsü
- Taze soğan, mantar, dereotu, maydanoz, közlenmiş kırmızı biber, mısır, turşu
(Mantar, mısır ve közlenmiş biber konserve kullanıldı)
- Zeytinyağı, sumak, nar ekşisi, tuz limon suyu
2 su bardağı tel şehriye rengi kahverengi olana kadar sıvıyağda kavrulur. Üzerine 1 su bardağı su koyulup pilav gibi pişirilir, demlendirilir. Yarım tavuk göğsü haşlanıp, didiklenir.Taze soğan, mantar, mısır, közlenmiş biber, turşu, dereotu, maydanoz doğranır, tavuk ve tel şehriye ile karıştırılır. Zeytinyağı, sumak, limon, tuz, nar ekşisi ile yapılan sos üzerine dökülüp, servis yapılır.
Ali Nazik
4 bostan patlıcan
300 gr kıyma
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı donates salçası
1 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Limon suyu
Tuz,karabiber
1 kase susuz yoğurt
2 diş sarımsak
Hazırlanışı
Patlıcanlar közlenir kabukları soyulur ve doğranır,kararmaması için üzerine biraz limon suyu eklenir.
Tavaya sıvıyağ ve tereyağ alınır.
Domates salçası,tuz ve karabiber eklenir 1 dakika daha kıyma kavrulur ocaktan alınır.
Sarımsak ezilir yoğurda eklenir iyice çırpılır.
Servis tabağına önce doğranmış patlıcan alınır üzerine yoğurt dökülür Son olarak da kıymalı karışım yoğurdun üzerine alınır. Üzerine doğranmış maydanoz serperek servis edilir.
AFİYET OLSUN:)
27 Kasım 2011 Pazar
Sebzeli Kuzu İncik
SEBZELİ KUZU İNCİK
4adet kuzu incik
1 kurusoğan
1 adet havuç
2 adet patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
7-8 adet kuru domates veya cherry domates
yarım çay kaşığı karabiber,tuz,kekik
İncklerimizi iyice yıkayıp 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve küp doğranmış soğanlar ile düdüklü tenceremize alalım.Bir kaç dakika soteleyip domates salçası ve kuru domatesleri ilave edelim.2,5 su bardağı suyuda ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ve 15-20 dakika pişirelim.
Havuç ve patatesleri iri iri doğrayalım.20 dakika sonunda tencereye ilave edelim.Tuz ve karabiberini de ilave edip 7-8 dakikada sebzeler ile pişirelim.
Pişme süresi sonunda kekik veya maydonoz ile süsleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun..
Not:Kuru domates veya cherry domates kullanmanın amacı tamamen görüntüdür.İsterseniz kullanmayın.Piştikten sonra inciklerinizi 200 derece ısılı fırında 15 dakika kadar fırınlayabilirsiniz.
Not:2:Süreler schfer tencere içindir.fissler ve tefalde bu süreleri daha kısa tutmanızı tavsiye ederim yoksa ezilmiş patatesleriniz olur:)
patlıcan islim kebabı ve yemek daveti
malzemeler
1 tane kuru soğan
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı pirinç
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kişniş
2 diş sarımsak
1 ym kaşığı dolusu tereyağ
1,5 lt et/tavuk suyu yada bulyon
karabiber
tuz
malzemeler
2 tane kuru soğan
3 diş sarımsak
2 tane patlıcan
1 tane patates
2 tane kabak
2 tane sivribiber (isteğe bağlı)
1 avuç taze fasulye
3 tane domates
1,5 ym kaşığı biber salçası
5 ym kaşığı zetinyağ
karabiber
tuz
hazırlanışı
yarım kilo un
2 ym kaşığı sirke
2 ym kaşığı sıvıyağ
malzemeler
1,5 kilo uzun kemer patlıcanı
500 gr kıyma
1 büyük kuru soğanın rendesi
karabiber
2 dilim bayat ekmek içi ufalanmış
bir tutam ince kıyım maydonoz
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
Tüm malzemeyi karıştırıp iyice yoğurun ceviz büyüklüğünde yuvarlayın 200C fırında yağsız tepsiye dizerek pişirin.