İftar sofraları bitele günler oldu... Ben bu sene iftar veremedim, çok geç saatte olduğundan dolayı, ve bir iftar sofrasına misafir olabildim.. Ramazanın son cumartesisi sevgili Emine'nin iftar sofrasına davetliydik her zamanki gibi her şey çok güzeldi..
sebzeli sulu köfte
başlangıcı çorba yerine küçük yuvarlanmış sulu köfteyle yaptı, bende çok severim köftenin bu halini onun elinin lezzetiyle daha başka bir tatdaydı bayıldım:)
sebzeli sulu köfte
malzemeler
yarım kilo kıyma
3 tane rendelenmiş kurusoğan
1 diş ezilmiş sarımsak
1/2 çay bardağı kısırlık bulgur
1 çay bardağı galeta unu
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 ym kaşığı zeytinyağ
bir tutam ince kıyım maydonoz
tuz
tüm malzemeyi 10-15 dk çok iyi yoğurun nohut kadar köfteler hazırlayın ve sıvıyağda kızartın.
2 tane orta boy patates
1 tane büyük boy havuç
Patatesin kabuklarını soyun küçük küp şeklinde doğrayın nişastası gidene kadar yıkayın süzün kurulayın. Havucuda soyup küçük küp şeklinde doğrayın. Sıvıyağı kızdırıp patatesleri ve havuçları kızartın.
Tencerede 2 ym kaşığı zeytinyağıyla 1 ym kaşığı salçayı kavurun. Köfteyi, patatesi, havucu ekleyip üzerine kadar sıcak su ekleyip tuzunu atın kıvam alıncaya kadar pişirin.
mantar mantısı (mantar borani)
sofranın göz bebeği bu paneli, sarımsaklı yoğurtlu mantarlardı, eşim tarifini mutlaka alıp evde de yapmamı istemişti, bende beğendim mutlaka deneyin.
paneli mantar mantısı
malzemeler
500 gr mantar
4 tane iri yumurta
karabiber
tuz
galeta unu
Mantarları temizleyin. Yumurtalara tuz, karabiber ekleyerek çırpın. Galeta ununu azar azar ekleyerek boza kıvamına getirin (kek hamuru kıvamında) Temizlenmiş mantarları hazırladığınız bozanın içine batırıp her yerini bulayın ve sıvıyağda kızartın.
750 gr yoğurda 4 diş ezilmiş sarımsağı ekleyin( miktar size bağlı azaltıp çoğaltabilirsiniz ama sarımsak çok yakışıyor) tuz ekleyin güzelce çırpın. Servis tabağına pane mantarlarınızı alın üzerine bol sarımsaklı yoğurdu dökün.
3 yemek kaşığı tereyağını küçük bir kapta ocakta eritin 1 tatlı kaşığı salçayı koyup kavurun pul biber ekleyip çevirin. Yoğurdun üzerine dökün.
fırında domates soslu patlıcan kızartması
çok daha hafif bir lezzet için mutlaka denenecek mezelerden, hem de pratik tavanın başında geçireceğiniz zamanı diğer yemeklerinize ayracaksınız zaten fırından patlıcanlarınız domates sosuyla kızarıyor olacak..
fırında domates soslu patlıcan kızartması
malzemeler
(malzemeleri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz)
3-4 tane patlıcan
4-5 tane domates
2 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
hazırlanışı
Patlıcanları alacalı soyun yuvarlak yada parmak boyunda dilimleyin tuzlu suda bekletin yıkayın kurulayın. Domatesleri rendeleyin yada rondoda geçin. Tuz, zeytinyağ ezilmiş sarımsak ekleyip karıştırın. Patlıcanlara döküp tekrar karıştırın. Fırın tepsisine yayarak 200C fırında pişirin. (domates sosunda maydonozda kullanmıştı)
ayrıca fırında mücver de soframızdaydı tarifine buradan bakabilirsiniz benim yayınladığım tarif de
rendelenmiş havuç var bunda ise patates var üçünü bir arada da kullanabilirsiniz.
Oldukca pratik lezzetlerden biri.
salatamızda, tamamen bahçeden organik sebzelerle yapılmış tadına doyulmayan bir salataydı, domateslerin kokusunu alarak yemek daha bir güzeldi.
ana yemek tabağımızda da, mantar soslu antrekot, fırında tavuk baget ve şehriyeli pilav vardı
mantar soslu antrekot
malzemeler
1 kilo biftek
2 kase doğranmış mantar
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 poşet hazır et sosu
tercihen braten sos
Mantarları z.yağında soteleyin üzerine sosu döküp tarifindeki ölçüde sıvı döküp (genelde su oluyor kremada eklenebiliyor) pişirin.
Biftekleri sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Üzerine hazırladığınız mantar sosundan döküp kızarmış biberle servis yapın.
hintpare tatlısı
Emine şerbette hintpareleri az tutmayı tercih etmiş isterseniz şerbetin içinde daha çok bırakabilirsiniz
hintpare tatlısı
malzemeler
2 tane yumurta
250 gr eritilmiş margarin (sıcak olmasın)
1 pk kabartma tozu
1 çay bardağı hindistan cevizi
aldığı kadar un
Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun ceviz kadar koparıp oval şekil verin hafif yağladığınız tepsiye dizin. 200C fırında pişirin.
şerbeti için
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
birkaç damla limon suyu
Şekeri, suyu karıştırıp kaynatın, limon suyunu da ekleyip 5 dk. daha kaynatın. Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak şekilde hintpareleri şerbetin içine alın 2 dk bekletin ve çıkarın. Servis tabağına dizip üzerine hindistan cevizi dökün.
mascarponeli böğürtlen soslu irmik tatlısı
mascarpone yerine labne yada krem peynirde kullanabilirsiniz
böğürtlen yerinede herhangi kırmızı meyveyi tercih edebilirsiniz.
mascarponrli böğürtlenli irmik tatlısı
malzemeler
1 lt süt
9 ym kaşığı irmik
3 ym kaşığı nişasta
8 ym kaşığı şeker
1 pk vanilya
Tüm malzemeyi karıştırarak ocakta muhallebi kıvamında pişirin. Kalıbı soğuk suyla çalkalayıp suyu dökün. İrmik tatlısını içine dökün. her tarafına eşit yayın.
Üzerine 250 gr mascarponeyle 200 ml kremayı çırparak yayın. 250 gr böğürtleni 1 çay bardağı şekerle pişirip tatlının üzerine yayın. (ev sahibi böğürtlen reçelini tercih etmiş bu sefer) kalan böğürtlenlerle üzerini süsleyin. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirip servis yapın.
buda, nacizane benim yapıp götürdüğüm çilekli tiramisu pastası
tarifi burada diğerinden farkı adındanda anlaşılacağı gibi ara katında dilimlenmiş çilek var. Çok da yakıştı başka bir zamanda muzlusunu denemek istiyorum onunda yakışacağını düşünüyorum..
ilkbaharda yeşeren, pembe pembe çiçek veren kiraz ağacı gibi:) güzel bir hafta başlangıcı diliyorum...
bir sonraki soframızda inşallah bayram sofrası olacak, sevgilerimle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder