4 Eylül 2011 Pazar

iftar sofrası




İftar sofraları bitele günler oldu... Ben bu sene iftar veremedim, çok geç saatte olduğundan dolayı, ve bir iftar sofrasına misafir olabildim.. Ramazanın son cumartesisi sevgili Emine'nin iftar sofrasına davetliydik her zamanki gibi her şey çok güzeldi..




sebzeli sulu köfte


başlangıcı çorba yerine küçük yuvarlanmış sulu köfteyle yaptı, bende çok severim köftenin bu halini onun elinin lezzetiyle daha  başka bir tatdaydı bayıldım:)





sebzeli sulu köfte


malzemeler


yarım kilo kıyma


3 tane rendelenmiş kurusoğan


1 diş ezilmiş sarımsak


1/2 çay bardağı kısırlık bulgur


1 çay bardağı galeta unu


1/2 çay kaşığı kimyon


1/2 çay kaşığı karabiber


1 ym kaşığı zeytinyağ


bir tutam ince kıyım maydonoz


tuz





tüm malzemeyi 10-15 dk çok iyi yoğurun nohut kadar köfteler hazırlayın ve sıvıyağda kızartın.





2 tane orta boy patates


1 tane büyük boy havuç





Patatesin kabuklarını soyun küçük küp şeklinde doğrayın nişastası gidene kadar yıkayın süzün kurulayın. Havucuda soyup küçük küp şeklinde doğrayın. Sıvıyağı kızdırıp patatesleri ve havuçları kızartın.





Tencerede 2 ym kaşığı zeytinyağıyla 1 ym kaşığı salçayı kavurun. Köfteyi, patatesi, havucu ekleyip üzerine kadar sıcak su ekleyip tuzunu atın kıvam alıncaya kadar pişirin.




mantar mantısı (mantar borani)


sofranın göz bebeği bu paneli, sarımsaklı yoğurtlu mantarlardı, eşim tarifini mutlaka alıp evde de yapmamı istemişti, bende beğendim mutlaka deneyin.





paneli mantar mantısı


malzemeler

500 gr mantar

4 tane iri yumurta


karabiber


tuz


galeta unu





Mantarları temizleyin. Yumurtalara tuz, karabiber ekleyerek çırpın. Galeta ununu azar azar ekleyerek boza kıvamına getirin (kek hamuru kıvamında) Temizlenmiş mantarları hazırladığınız bozanın içine batırıp her yerini bulayın ve sıvıyağda kızartın.





750 gr yoğurda 4 diş ezilmiş sarımsağı ekleyin( miktar size bağlı azaltıp çoğaltabilirsiniz ama sarımsak çok yakışıyor) tuz ekleyin güzelce çırpın. Servis tabağına pane mantarlarınızı alın üzerine bol sarımsaklı yoğurdu dökün.





3 yemek kaşığı tereyağını küçük bir kapta ocakta eritin 1 tatlı kaşığı salçayı koyup kavurun pul biber ekleyip çevirin. Yoğurdun üzerine dökün.











fırında domates soslu patlıcan kızartması


çok daha hafif bir lezzet için mutlaka denenecek mezelerden, hem de pratik tavanın başında geçireceğiniz zamanı diğer yemeklerinize ayracaksınız zaten fırından patlıcanlarınız domates sosuyla kızarıyor olacak..





fırında domates soslu patlıcan kızartması


malzemeler


(malzemeleri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz)


3-4 tane patlıcan


4-5 tane domates


2 diş sarımsak


3-4 yemek kaşığı zeytinyağ


tuz





hazırlanışı


Patlıcanları alacalı soyun yuvarlak yada parmak boyunda dilimleyin tuzlu suda bekletin yıkayın kurulayın. Domatesleri rendeleyin yada rondoda geçin. Tuz, zeytinyağ ezilmiş sarımsak ekleyip karıştırın. Patlıcanlara döküp tekrar karıştırın. Fırın tepsisine yayarak 200C fırında pişirin. (domates sosunda maydonozda kullanmıştı)




ayrıca fırında mücver de soframızdaydı tarifine buradan bakabilirsiniz benim yayınladığım tarif de


rendelenmiş havuç var bunda ise patates var üçünü bir arada da kullanabilirsiniz.


Oldukca pratik lezzetlerden biri.







salatamızda, tamamen bahçeden organik sebzelerle yapılmış tadına doyulmayan bir salataydı, domateslerin kokusunu alarak yemek daha bir güzeldi.




ana yemek tabağımızda da, mantar soslu antrekot, fırında tavuk baget ve şehriyeli pilav vardı





mantar soslu antrekot





malzemeler


1 kilo biftek


2 kase doğranmış mantar


2 ym kaşığı zeytinyağ


1 poşet hazır et sosu


tercihen braten sos





Mantarları z.yağında soteleyin üzerine sosu döküp tarifindeki ölçüde sıvı döküp (genelde su oluyor kremada eklenebiliyor) pişirin.





Biftekleri sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Üzerine hazırladığınız mantar sosundan döküp kızarmış biberle servis yapın.







hintpare tatlısı


Emine şerbette hintpareleri az tutmayı tercih etmiş isterseniz şerbetin içinde daha çok bırakabilirsiniz



hintpare tatlısı

malzemeler

2 tane yumurta

250 gr eritilmiş margarin (sıcak olmasın)

1 pk kabartma tozu

1 çay bardağı hindistan cevizi

aldığı kadar un



Tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun ceviz kadar koparıp oval şekil verin hafif yağladığınız tepsiye dizin. 200C fırında pişirin.



şerbeti için

3,5 su bardağı su

3,5 su bardağı şeker

birkaç damla limon suyu





Şekeri, suyu karıştırıp kaynatın, limon suyunu da ekleyip 5 dk. daha kaynatın. Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak şekilde hintpareleri şerbetin içine alın 2 dk bekletin ve çıkarın. Servis tabağına dizip üzerine hindistan cevizi dökün.







mascarponeli böğürtlen soslu  irmik tatlısı


mascarpone yerine labne yada krem  peynirde kullanabilirsiniz

böğürtlen yerinede herhangi kırmızı meyveyi tercih edebilirsiniz.





mascarponrli böğürtlenli irmik tatlısı


malzemeler


1 lt süt


9 ym kaşığı irmik


3 ym kaşığı nişasta


8 ym kaşığı şeker


1 pk vanilya


Tüm malzemeyi karıştırarak ocakta muhallebi kıvamında pişirin. Kalıbı soğuk suyla çalkalayıp suyu dökün. İrmik tatlısını içine dökün. her tarafına eşit yayın.





Üzerine 250 gr mascarponeyle 200 ml kremayı çırparak yayın. 250 gr böğürtleni 1 çay bardağı şekerle pişirip tatlının üzerine yayın. (ev sahibi böğürtlen reçelini tercih etmiş bu sefer) kalan böğürtlenlerle üzerini süsleyin. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirip servis yapın.







buda, nacizane benim yapıp götürdüğüm çilekli tiramisu pastası


tarifi burada diğerinden farkı adındanda anlaşılacağı gibi ara katında dilimlenmiş çilek var. Çok da yakıştı başka bir zamanda muzlusunu denemek istiyorum onunda yakışacağını düşünüyorum..





ilkbaharda yeşeren,  pembe pembe çiçek veren kiraz ağacı gibi:) güzel bir hafta başlangıcı diliyorum...





bir sonraki soframızda inşallah bayram sofrası olacak, sevgilerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder