Tatile çıkmama az bir süre kala evimde ilk defa ağırlayacağım özel misafirlerim için hazırladığım sofram.. İftar sofrası olmasada son iftar davet sofralarınıza yemekleriyle tatlılarıyla fikir verebilir umarım..
sebzeli kaşar peynirli fırında antrikot
Ana yemek olarak sebzeli antrikotu tercih ettim bu sefer, tamamen doğaçlama olarak hazırladım sonuç ise çok zevkli bir yemek oldu..
malzemeler
500 gr biftek (antrikot yumuşak olduğu için kullandım)
1 büyük kabak
3 renk paprika (kırmızı, yeşil, sarı)
kaşar yada dil peyniri
hazırlanışı
Etleri bir kaç saat öncaden marine edin. Bunun için 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 ym kaşığı sirke, yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ, mümkünse birer tutam taze kekik, biberiye birazda kişniş ve tuz, etleri bulayın ve buzdolabında dinlendirin. Tavada yağ eklemeden önlü arkalı kurutmadan kızartın. Fırın kabına yerleştirin.
Sebzeleri kibrit çöpü şeklinde(jülyen) doğrayın. 1/2 çay bardağı zeytinyağında soteleyin. Kekik, karabiber ve tuzla tatlandırın. Ocaktan alıp etlerin üzerine yayın.
En son olarak rendelediğiniz peyniri üzerine yayın Peynirler eriyip biraz renk değiştirince fırından çıkarın.
mantı
Çorba yerine başlangıç olarak mantı ikram ettim. Miktarları siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Mantının yapım aşamalarını daha önce yayınlamıştım buradan görebilir ve çerkez kızı Figen'in sofrasını anımsamış olursunuz:)
malzemeler
1 kg. un
400 ml su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Malzemeleri karıştırarak yoğurun. Diğer hamurlara nazar yumuşak değil biraz daha sert tutulur mantının hamuru. 3 bezeye ayırın zemini unlayarak açın dilediğiniz boyutta kesin iç harcını koyarak üçgen yada dört ucunu toplayarak bohça şeklinde kapatın.
iç malzemesi
250 gr kıyma
1 orta boy kuru soğan, çok ince doğra
bir tutam ince kıyılmış maydonoz
birer çimdik; 7 bahar, kırmızı toz biber
kuru nane, karabiber ve istediğiniz kadar tuz
tüm malzemeyi yoğurun.
Mantıları Kaynar tuzlu suda haşlayın. (suyu bol tutun ister suyuna et bulyon kullanın ister et suyu kullanın) Mantılar suyun üzerine çıkmaya başlayacaktır piştiği zaman. Bütn servis tabağına alarak sofraya getirebilir yada yemek tabaklarına bölüştürerek sarımsaklı tuzu ayarlanmış yoğurt üzerine dökülür.
sosu için
(tamamen kullanacağınız ölçüler size aittir, sarımsaklı yoğurtta olduğu gibi)
5 ym kaşığı tereyağ eritilir içine 1 ym kaşığı salça konur kavrulur. 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber atılır karıştırılır ocaktan alınır. Yoğurdun üzerine kaşıkla gezdirilir. İsteğe bağlı kuru nane serpiştirilir.
Soframızın renkli salatasında; havuç, turp rendesi, ince kıyılmış atom salata kullandım. Üzerinede dilimlenmiş salatalık, şili biber, maydonoz serptim.
Ara sıcak olarak tercihim güveçte karides oldu. En çok beğenilen lezzetlerden biriydi.
malzemeler (bu malzemeden 6 güveç çıkıyor)
750 gr karides temizlenmiş (en küçük boyları)
3 su bardağı doğranmış domates
3 tane çekirdekleri temizlenmiş sivri biber
5 diş ezilmiş sarımsak
4 ym kaşığı zeytinyağ
köri
kekik
karabiber,tuz
rendelenmiş kaşar peyniri
hazırlanışı
Sivri biberi ince kıyın sarımsakla beraber yağda soteleyin. Karidesleri ekleyip 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Domatesleri ekleyip çeviirin. Tuz ve baharatları ekleyin 5-10 dakika pişirin. Ocaktan alın güveç kaplarına bölüştürün. Üzerine peyniiri serpin 200C fırında Kaşarlar eriyene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
yoğurtlu kurutulmuş biber borani
Annemin yazdan kuruttuğu sivri biberlerden yaptığım yoğurtlu biber borani. Çok basit bir tarif..
İstediğiniz miktarda kurutulmuş biberler kaynar suda haşlanır. Süzülür. İçine orantısı kadar yoğurt, 1 diş ezilmiş sarımsak ve tuz eklenir bir kaç damla zeytinyağı damlatılır karıştırılır servis tabağına alınarak dereotuyla süslenir..
çerkez tavuğu
Çerkez tavuğunu ben çok severim ve davet sofralarına çok yakıştırırm. Denemediyseniz mutlaka deneyin. Sofrada en çabuk biten mezelerden biriydi. Daha önce yayınladığım için tarifini tekrar yazmıyorum buradan kırmızı pancar salatası tarifiyle beraber ulaşabilirsiniz.
haydari
Sofradaki lezzetleri birazcık olsun dengelemek ara geçişleri rahatlatmak amaçlı yaptığım meze haydari.. O kadar pratikki hemen yapılabilecek mezelerden..
malzemeler
yarım kilo süzme yoğurt
200 gr sert beyaz peynir, ezilmiş
yarım demet ince kıyılmış dereotu
2 diş ezilmiş sarımsak
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
Hepsini karıştırın servis tabağına alın. İsteğe bağlı üzerine zeytinyağ damlatın.
pırasalı kıymalı çarşaf böreği
Sofradaki böreğim çarşaf böreğiydi. İki küçük tepside iki iç kullanıldı. Kıymalı pırasalı ve beyaz peynir.. Daha önce sayfamda yapım aşamalarıyla beraber yayınladığım için tarifine buradan bakabilir va Ayşegül'ün sofrasını hatırlamış olursunuz:)
zeytinyağlı fıstıklı üzümlü biber dolması
Bu biber dolmalarının içide zeytinyağlı yaprak sarmasının içi ile doğal olarak aynı link vermeden yapım aşamasını aynı şekilde aktaracağım.
malzemeler
4 adet kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı dolu dolu tarçın
1 ym kaşığı dolu dolu yeni bahar
2 ym kaşığı dolu dolu kuru nane
1 ym kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı çam fıstığı
1/2 çay bardağı limon suyu
yarım demet maydonoz
tuz
Dolmalık biber, temizlenmiş
hazırlanışı
Soğanlar ince ve küçük doğranır zeytinyağında fıstıklarla beraber kavrulur. Pirinçler 3-4 defa yıkanır soğanlara eklenir kavrulmaya devam eder 1 su bardağı su ve üzümler eklenir ocağın altı kısılır suyunu çekince tüm baharatlar, yarım çay bardağı limon suyu, 1 ym kaşığı şeker konur karıştırılır. Maydonozlar ince kıyılır iç harca eklenir karıştırılır. Demlenmeye bırakılır, derin sahan bir tencereye biberlerin içi doldurularak yerleştirilir Zeytinyağ gezdirilir, tuzu eklenir sıcak su yarı beline kadar konur orta ateşte pişirilir. Servis tabağına dizilir üzerine limon dilimleri ve maydonoz yerleştirilir.
masamızda ayrıca; kurufasulye köftesi, muhammara, közlenmiş patlıcan salatası vardı genel masa resminde görünselerde teker teker yayınlamayacağım resimlerini beğenmedim çünkü..
ve tatlılar
bir sonraki postta yani arkası yarın misali:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder