Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba! Dünyamızda ve ülkemizde yaşanan çok acı olaylardan dolayı içimden yazmak gelmiyor.. İnsanlar Somali'de açlıkla boğuşurken ülkemde her gün gencecik insanlar haince öldürülürken ne kadar doğru böyle şaaşalı sofralar yayınlamak bilemedim. Acı ama gerçek hayat devam ediyor..
Sayfamı güncellemem gerektiği ise bir gerçek.. Buda yayınlanmayı bekleyen çok uzun zaman önce kurduğum sofralardan biri, anlaşıldığı gibi daha sırada bir kaç tane daha var..
Sevdiğim ablalarımdan Sevgi ablam Türkiye tatilinde görüştüğümüzde yarı sitemle "Ramazanda her gün yeni bir tarif istiyorum, sitene girdiğimde ay bu kız yine birşeyler yayınlamamış deyip kızıyorum" demişti. Bende söz verip her güne ayrı bir lezzet demiştim. Olmadı.
Güzel ülkemden döndük, oğlum kinder gartena başladı. Temizlik yerleşmek derken bir hafta gelip geçiverdi. Umut ediyorum ki bu kadar uzun ara bir daha olmaz:)
etimekli mayonezli tavuk salatası
Bende, kurduğum sofralarda salatalara çok önem veriyorum ve değişik olsun istiyorum. Böylelikle salata arşivim inanılmaz genişledi. Nede iyi oldu:)
etimekli mayonezli tavuk salatası için gereken
malzemeler
1 tane haşlanmış kemiksiz tavuk göğsü
4 tane orta boy haşlanmış patates
2 tane taze soğan
1 kase kornişon (salatalık) turşu
250gr suyu süzdürülmüş yoğurt
2 ym kaşığı mayonez
bir tutam maydonoz
karabiber
tuz
servis tabağının alt tabanına yayacak kadar etimek
hazırlanışı
Patatesi, tavuğu, taze soğanı, kornişonu ve maydonozu küçük doğrayın karıştırma kabına alıp etimek hariç diğer malzemelerle karıştırın. Servis tabağına bir kaç parçaya böldüğünüz etimekleri hafif sütle ıslatarak yerleştirin üzerine karışımı dökün.
2 adet kırmızı biberi haşlayın kabuğunu soyun çekirdeklerini temizleyin uzun şeritler halinde kesin. Salatanın üzerine şekilli yerleştirin orta kısımlarını da dereotu ve tane mısırla süsleyin.
brokoli salatası
malzemeler
yarım kilo brokoli
5 adet marine edilmiş kuru domates
2 tane haşlanmış temizlenmiş kırmızı biber
1 küçük kase mısır tanesi
1 tane taze soğan
sos için
4 diş ezilmiş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağ
2 ym kaşığı su
tuz
isteğe bağlı mix salata baharatı
hepsini çırpın
hazırlanışı
Brokoliyi küçük parçalara bölün buharda yada suda haşlayın süzün karıştırma kabına alın. Kırmızı biberi ve taze soğanı doğrayın karıştırma kabına alın sosu ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın mısırları üzerine serpin.
cevizli kıymalı örgü milföy böreği
Sunumu çok şık oluyor bu şekliyle mutlaka deneyin ceviz de ayrı bir lezzet katmıştı istediğiniz iç harçla deneyebilirsiniz..
malzemeler
kare milföy
200gr kıyma
1 çay bardağı kırılmış ceviz
bir tutam maydonoz
1 tane kuru soğan
2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz
hazırlanışı
Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında soteleyin. Kıymayı ekleyip kavurun. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ocaktan alıp soğutun.
Milföy biraz yumuşadığı zaman kenarlarınadan 1 cm aralıklarla şeritler açın iç malzemeyi ortaya koyarak saç örgüsü gibi toplayın. Yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200C fırında pişirin.
cevizli kıymalı örgü milföy böreğinin yapım aşaması
arap kurabiye
portakal ağacında görüp bir kaç kez yaptığım arap kurabiyeleri çok fazla bekletmeden tüketmek gerekiyor. Yumurta sarısı ve margarinden dolayı üzerindeki kaplama dökülüyor ve hoş olmuyor.. Tarifi aynı şekilde aktarıyorum..
malzemeler
3 tane haşlanmış yumurta sarısı
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
aldığı kadar un
üzerine:
yarım su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı nesquik
yarım su bardağı kakao (veya çekilmiş filtre kahve)
not: kabartma tozu eklemiyorsunuz.
hazırlanışı
1.haşlanmış yumurta sarılarını elle iyice ufalayın. margarini katın. iyice bulamaç haline getirin. vanilyayı ekleyin.
2.aldığı kadar un ekleyip yoğurun. unu yavaş yavaş ekleyin. cevizden biraz küçük koparıp elin içinde top yapın. kolaylıkla şekil alıyorsa daha fazla un koymayın.
3.fındık kadar (veya cevizden biraz küçük) top yapın. 170 derecede 15 dakika pişirin.
4.pudra şekeri,kakao ve nesquik'i bir kapta karıştırın. (küçük bir leğen gibi geniş bir kap olursa daha iyi oluyor) fırından çıkan sıcak kurabiyeler hemen bu karışıma bulayın. soğuyunca servis yapın.
mantarlı milföy böreği
malzemeler
300 gr kültür mantarı
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 ym kaşığı zeytinyağ
karabiber
tuz
bir çimdik kimyon
kare milföy
hazırlanışı
Mantarları temizleyip küçük doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında soteleyin. Mantarları ilave edin suyunu çektiği zaman salça ve baharatları ekleyip 1-2 dk. daha kavurun ocaktan alın soğutun. Milföyleri yumuşatın. Elinizle çekiştirerek uzatın uç kısmına harcı koyarak rulo yapın uç kısımlarını birleştirerek tepsiye yerleştirin. üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serpin. 200C fırında pişirin.
bulgurlu nohut salatası yada tabule
malzemeler
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 demet dereotu
1 demet taze soğan
1 demet maydonoz
1 demet taze nane
1 ym kaşığı nar ekşisi
1 büyük limonun suyu
1,5 çay bardağı zeytinyağ
pul biber yada isot
kimyon
kuru nane
karabiber
tuz
hazırlanışı
Bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslayın suyu çekip kabardığı zaman içine ince kıydığınız tüm yeşillikleri ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. servis tabağına alıp limon dilimi ve yeşillikle süsleyin.
çeşnili patates salatası
malzemeler
7 tane orta boy haşlanmış patates
3 ym kaşığı mayonez
3 ym kaşığı yoğurt
1 ym kaşığı limon suyu
karabiber
tuz
patatesleri ezin diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
çeşnisi için
2 tane taze soğan
bir tutam maydonoz
bir tutam dereotu
5-6 tane marine edilmiş kuru domates
bir kaç damla zeytinyağ
bir kaç damla limon suyu
domatesi ve yeşillikleri doğrayıp diğer malzemelerle karıştırın.
20-22 cm.lik silikon kalıba patates püresinin yarısını yayın orta kısmına hazırladığınız çeşniyi yayın üzerine patates püresini yayın. 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün servis tabağına çıkarın havuç dilimleriyle süsleyin.
peynirli tuzlu kurabiye
malzemeler
125 gr margarin
1 yumura akı içine sarısı üzerine
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
1 adet limon kabuğunun rendesi
aldığı kadar un
hazırlanışı
Margarini eritin diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak hamur yoğurun. Merdaneyle açarak şekilli kalıplarla kesin yada benim gibi saş örgüsü yapın. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin 180C fırında pişirin.
cacıklı arap köfte
Bu güzel yemek şu sıcak günlerde iyi bir alternatif olabilir sofralarınıza altına yapacağınız istediğiniz sebzeden cacığı (semizotu, çekirdeği çıkarılmış salatalık ıspanak vs) ferahlık verecektir. Cacıklı arap köfteyi bir ara televizyonda çok sık görmüştüm sonrasında sevgili pepelada da gördüm, bulgurlu lezzetleri sevdiğim içinde uyguladım. Benim hazırlığım çok olduğundan üşendim ve biraz şişirdim benim köftelerimden neredeyse 3 köfte daha çıkacak siz yaparsanız şayet iri nohut tanesi kadar yuvarlayın:)
malzemeler
2 su bardağı kısırlık bulgur
2 su bardağı kaynar su
2 tane kuru soğan rendelenmiş
400 gr kıyma
3 ym kaşığı irmik
1,5 ym kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
tuz
hazırlanışı
Bulguru sıcak su ile haşlayın suyunu çekince diğer malzemeleri ekleyin iyice yoğurun. İri nohut tanesi kadar yuvarlayın. Hzırladığınız köfteleri buharda yada et bulyonlu suda haşlayın.
cacığı için
1 bağ pazı
500gr süzme yoğurt
3 diş sarımsak, bir çimdik tuzla ezilmiş
tuz
Pazıyı küçük doğrayıp haşlayın süzün diğer malzemelerle karıştırın servis tabağına alın.
4 yemek kaşığı tereyağını eritin 1 yemek kaşığı pulbiber ekleyip köfteleri soteleyin cacığın üzerine alıp sıcak olarak servis yapın.
tatlı ve tuzlu kurabiye tabağı
başemelli tavuklu börek / başemelli tavuklu kırma böreği
Bu enfes böreğin kaynağını buradan aldım mutlaka deneyin nefis bir lezzet diyebilirsinizki resmi hiçde öyle söylemiyor haklısınız çünkü üzerindeki peynir fondü peyniri evde kaşar peynirinin kalmadığını böreği fırına vereceğim zaman gördüm buzlukta sadece fondü peyniri vardı (halen bir fondü ve raclet resmi yayınlayacağım) yapılacak bir şey kalmadı fondüyle buluşup pişti. Kaşar yada dil peyniri olsaydı daha nasıl olurdu bilemiyorum damak çatlatanlardan olurdu:)
börek için
3 tane yufka
1 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
iç harcı için
5 tane haşlanmış tavuk butu
minik doğranmış
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı kişniş
karabiber
tuz
başemel sos için
2 ym kaşığı tereyağ
2 su bardağı süt
4 ym kaşığı un
1 diş sarımsak
tuz
ayrıca kaşar yada dil peyniri rendesi
hazırlanışı
İç harç malzemesini bir kaba alıp güzelce karıştırın.
Başemel sosu hazırlamak için tereyağını eritip unu kavurun, üzerine sütü ekleyip kısık ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ateşten alıp dövülmüş sarımsağı ekleyin ve tekrar karıştırıp bir kenara kaldırın.
Ayrı bir tencerede börek için gereken yağı eritin, bir yemek kasigi ayırıp fırın tepsisini yağlayın. Geri kalan yağa yumurta sarısını, sütü ve yoğurdu ekleyip karıştırın.
Yagladığınız tepsiye 1. yufkayı büzdürerek yayın. Hazırladığınız yoğurt sosundan sürün 2. ve 3. yufkayada aynı işlemleri uygulayın.
Tavuklu karışımı yufkaların üzerine yayın.
En üste başemel sosu dokün, kasar peynirini sosun her yerini örtecek sekilde serpin.
180C fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişirin.
yapım aşamaları uzun gibi gözüksede çok yorucu değil, bir okadar lezzetli börektir kendileri:)
Kalıp olarak dikdörtgen büyük boy fırın kabı kullandım.
orman meyveli labneli pasta
söze ne hacet fotoğraf kendini anlatmıyormu?:)
malzemeler
4 tane yumurta
1 su bardağı şeker
4 ym kaşığı margarin
3 ym kaşığı kakao
1 pk kabartma tozu
1,5 su bardağı un
hazırlanışı
Margarin, şeker ve yumurtayı krema oluncaya kadar çırpın. Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin üzeri göz göz olana kadar çırpın. Yağladığınız dikdörtgen kalıba karışımı dökün 200C fırında pişirin.
kreması için
2 kutu labne peyniri
250 gr süzme yoğurt (quark)
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
homojen karışım olana kadar iyice çırpın.
kekin üzerine yayın.
500 gr dondurulmuş yada taze orman meyvelerini kremanın üzerine yayın. 2 pk tart jölesini (çilekli) tarifine göre hazırlayıp meyvelerin üzerine dökün 4-5 saat buzdolabında dinlendirip dilimleyerek servis yapın.
porsiyonluk cevizli tel kadayıf tatlısı
Gerçekten çok lezzetli ve bir okadarda hafif olmuştu. Hatta misafirlerimden biri kadayıf sevmediğini ama bu şeklini beğendiğini söylemişti.
malzemeler
400 gr kadayıf (10 adet için)
1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
200gr tereyağ ve margarin karışımı, eritilmiş
Yağla kadayıfı karıştırın tüm yağı kadayıfın yemesini sağlayın çekiştire çekiştire koparın.
Küçük kasenin içine kadayıf alarak ortasına ceviz koyun. Üzerine tekrar kadayıf koyarak kapatın bastırın.
Fırın kabına yerleştirerek 180C fırında nar gibi olana kadar pişirin.
Şerbeti için
4 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
1 ym kaşığı limon suyu
Su ve şekeri karıştırın. Kaynadıkdan sonra ocağı kısarak 15 dk kaynatın limon suyunu ekleyip 5 dk daha kaynatın.
Şerbet sıcak kadayıf soğuk olacak şekilde haşlayın üzerine tepsi örterek demlendirin.
en kısa zamanda tekrardan görüşmek dileğiyle:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder