15 Kasım 2011 Salı

ÇİKOLATALI CHEESECAKE VE PÜF NOKTALARI

Daha önce bir cheesecake tarifi paylaşmıştım sizlerle.
Bu gün de size öğrendiğim kadarı ile püf noktalarını paylaşmak istiyorum cheescake'in.

Cheesecake iki şekilde oluyor biri newyork usulu dediğimiz       "fırınlanmış" diğeri ise "no bake" olarak bilinen fırınlamayan şekli. Bunu da daha sonra paylaşacağım sizlerle.
Benim tercihim sizce ne mi?
Mmmm sanki bir kere fırın yüzü gören şekli daha akla mantığa uygun gibi gelsede her iki şeklini de denemiş biri olarak aradaki fark çok da önemsenmeyecek nitelikte bence.
Cheeseecake genelde üç katmandan oluşur büsküvi yani kıtır bir taban (Ki ben bu kısmı kendi yaptığım kurabiyelerden yapmaya özen gösteriyorum) ortada krema dolgu ve üzeri için istenilen bir sos böğürtlen çikolata limon vs.
Taban; bisküvilerin ufalanıp tereyağı ile karıştırılarak hazırlanıyor.
Tabanı kendimiz de yapabiliriz. Bu günkü tarifte olduğu gibi. Veya yarım ölçü normal bir tart tarifi de kullanılabilir.
Cheesecake'in  daha sıkı dokusu olup ağızda da yumuşak bir kremamsı tat vereni en makbulu.
Cheesecake yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar ise;
1.Krem peynir ve şekeri pürüzsüz bir hale gelene kadar çırparak kremsi bir hale getirmek.Daha fazla çırpılır ise kremaın yapısı bozulabilir:( 
2.Kullanacağımız bütün malzemelerin oda sıkcaklığında olmasına özen göstermek.Ki iyi bir kıvam için olmazsa olmaz.
3.Yumurtaları tek tek eklemek ve mikseri yavaş hızla çalıştırmak.Yoksa peynir dolgu içinde çok fazla kabarcık birikir ve buda kek yüzeyinin çatlamasına neden olur.
4. Oluşan hava kabarcıklarını gidermek için peynir harcını dökmeden önce tezgaha vurarak kabarcıkları yok etmek. Gerekirse bir kürdan ile kabarcıkları patlatmak.İşe yarıyor gülmeyin:)
5Cheesecake'i kolay çıkartmak için kelepçeli bir kalıp kullanmak.
6.Kalıbı elimizle tutup hafifçe salladığımızda kenarları sallanmayıp ortası sallanıyor ise pişirme işlemini sonlandırmak. Sulu kalmış, pişmemiş gibi görünsede soğudukça sertleşecek.
7.Cheesecake piştikten sonra mutlaka fırından çıkarmadan fırın kapağını aralayarak kendi halinde soğumasını sağlamak(ortalama 1 saat) ve ılıyan keki buzdolabında en az 8 saat dinlendirmek.
8. Cheesecake düşük ısıda ve daha uzun süre piştiği için üst kısmı iç kısmından daha çabuk pişecektir. Üzerinin yanma ve çatlama olasılığına karşı (Üstü ve içinin aynı hızda pişmesi için)  kalıbın tabanı ve yanlarının sıkıca alüminyum folyoyla sarmalı ve kalıbı yarısına gelecek kadar kaynar su doldurulmuş daha büyük bir fırın tepsisine oturtup pişirmeli. Bu aynı zamanda nemlenme için de gerekli bir adım.
Bir istisna olarak bu kek çikolatalı olduğu için gerekli değil bu adım.
Birde söylemeden geçemeyeceğim kullanılan peynirin kıvam olarak yakalanabilmesi için labne peynirinin süzülmesi gerekiyor.Cenk bu yazısında çok güzel anlatmış. Ben denedim ve sonuçtan gayet memnun kaldım. Denemek isteyenlere duyrulur.
Neyse tarife geçeyim isterseniz. Ama önce bu tarifi yine sevgili cenk'e borçlu olduğumu söyleyeyim. Ben sadece çikolata oranını yarıya düşürüp kakao oranı daha az olan bir çikolata kullandım o kadar.
MALZEMELER
TABANI İÇİN
1 su bardağı un
1/4 su bardağı kabuksuz badem( Bademleri çok az kaynar suda bekletip kabuklarını soyalım)
1/8 çay kaşığı tuz
1/4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı  hindistan cevizi
1 yumurtanın sarısı
75 gram tereyağı, soğuk
CHEESECAKE İÇİN
750 gram labne peynir (süzümüş 900 gr labne)
160 gram sütlü benmari eritilip soğutulmuş çikolata
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı vanilya özütü
1/8 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı mısır nişastası

Cheesecake'in  tabanı için 23 cm’lik kelepçeli bir kalıbı hafifçe yağlayıp tabanına yağlı kağıt serelim.

Bir rondoda bademleri un haline getirelim. Ardından un, tuz, şeker ve hindistan cevizini ekleyip makinayı sık aralıklarla çalıştırarak karıştıralım.
Ardından küp kestiğimiz soğuk tereyağını ekleyip yine sık aralıklarla çalıştırarak tereyağı parçalarıı kum tanesi kıvamına gelene karıştıralım
Yumurtanı sarısını da ekleyip robotu son birkaç kez daha çalıştırıp hamur rondonun bıçağının etrafına toplanmaya başladığında robotu durduralım.Hamuru kalıbımıza alıp elimiz ile bastırarak yayalım. Kalıbı buzdolabına alıp 30 dakika bekletelim.
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp çalıştıralım.
Cheesecake tabanını buzdolabından çıkartıp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika  pişirelim. Pişen tabanı soğuması için bir kenara ayıralım.

Peyniri ipeksi bir kıvam alana dek çırpalım.
Şekeri ilave edip birbirine iyice karışana dek çırpalım.
Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edelim.
Vanilya özütü, tuz ve mısır nişastasını  da ekleyip tekrar karıştıralım.
Eritip soğuttuğumuz çikolatayı ekleyip son bir kez daha karıştıralım.
Karıştırma kabımızı tezgahın üzerine vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkartalım.
Karışımı soğumuş cheesecake tabanına dökelim.
Cheesecake'i 170 derecede 55 dakika pişirelim.
Pişen cheesecake'in ılıması için fırının kapağını açalım.
Ilıtıp fırından çıkarttığımız cheesecake servis edeceğimiz tabağına alıp buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakalım. Bu aşama bana bayağı eziyet oldu:(
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder