28 Eylül 2005 Çarşamba

Mercimekli Manti


Merhaba
Bir onceki gun gurubumuzda bu konudan bahsetmistim,
ben birsey yapiyorum bloga koyayim derken bakiyorum
diger bloglarda ayni seyleri dusunuyor diye, dedim ya hos
bir telepati olustu aramizda, bugun MekanimizMutfak (hatice,sule) ve tuhfe 'nin sayfasinda
gorunce mantilari bende koyayim o zaman bu hafta manti haftasi olsun dedim. Bu manti genelde Anadolu'da
hatta Eskisehir civarinda daha cok yapiliyor.


Malzemeler:
500 gr. un
300 gr. yesil mercimek ( haslanmis, suzulmus)

2 adet yumurta
Yogurt ( istege bagli)
5 dis sarimsak
3 yemek kasik tereyag (uzerine kizdirip dokmek icin)

Kirmizi Biber , tuz
3-4 bardak et suyu ( ben sebze suyu kullandim)

Nasil mi Yaptim?

Hamur tekneme unu koyup ortasini actim, yumurtalarimi kirdim, o cukur icinde yumurtalarimi cirptim, tuz ilave edip yavas yavas su dokerek hamurumu yogurdum, cok sert veya cok yumusak olmasin hamur ele yapismasin. Kenara cekip dinlendirin.
Bu arada ayiklayip yikayip hasladiginiz yesil mercimekleride suzun, icine biraz tuz ve karabiber ilave edin.
Sonra hamurdan bezeler yapin, manti hamuru inceliginde acin, ben cok buyuk acmam hamuru, orta capta acip keserim, o zaman sanki daha cabuk bitiyormus gibi geliyor bukme isi :))
Hamuru kucuk kareler halinde kesin, ben kesme isini pizza kesicisi ile yapiyorum, daha cabuk is goruyor sanki, kareler icine mercimekli karisimdan koyun, sonra ucgen yada bohca seklinde katlayin. Hazirladiklarinizi firin tepsisine dizin, sonra firina koyun, firinda hafif kizarana kadar bekleyin, normalde hazirda bekleyen et suyu konuyor mantilar kizarinca yavas yavas,
birden
dokulmez, aninda hamur yapar, et suyu dokup biraz bekliceksiniz, azalinca yeniden , biraz ugrastiriyor pisirme kismi, ama ben bu sefer, et suyu yerine kendi yaptigim sebze suyu karisimindan koydum, su ilave isleminden sonra 10 dk firin sicakliginda bekletip, firindan cikartin, genelde mercimekli manti yogurtla yenilmiyor, ama ben yogurtla seviyorum. En son tereyagini kizdirip dokuyorum uzerine.

Sebze suyu yapimi: Sebze suyundan bahsettim nasil yaptigimida yazayim, buyukce bir tencereye 1 demet taze sogan, 5-6 adet havuc, 1 demet kereviz sapi, 1 adet yesil biber, 2 adet kirmizi biber, biraz taze nane, normalde kullandigim maydanozlarin saplarini hic atmam, sebze suyu yapacagim icin saklarim, onlarida koyuyorum, 2-3 adet domates, 6 dis sarimsak hepsini yikayip irice dograyip kaynatiyorum, sonra elektrikli parcalayici ile eziyorum, buyukce siselerime doldurup buzdolabimda sakliyorum, eger cok yapmissam buzluk kaplarina dokup donduruyorum, her zaman hazirda elimin altinda oluyor.

Afiyet Olsun
Zeynep T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder