16 Eylül 2005 Cuma

KIYGASA ve Pekmezli Un Helvasi

KANDILIMIZ MUBAREK OLSUN!

Merhabalar,
Yarin 18 Eylul gunu son kandilimiz Beraat Kandili,
Bugunden tum blog dostlarimizin kandiliniz kutluyoruz,
nice kandillere hep birlikte diyoruz, bugunden blogumuza
kandil icin iki tarif koymayi uygun gorduk.
Zeynep T. ~ Figen K.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ilk tarif KIYGASA ,
KIYGASA, KIRIM Tatarlarinin arife ve kandil gunlerinde yapip
dostlarina ikram ettikleri bir hamur isidir.


Malzemeler :
2 tatli kasik kuru maya
1 tatli kasik toz seker
3 bardak ilik su
4 tatli kasik corek otu
3.5-4 bardak un ( hamur yogrulunda kivami cok sert olmayacak)

ic malzemesi:
450 gr dana kiyma (yagsiz )
2 adet buyuk kuru sogan ( yemeklik kucuk dogranmis)
tuz ve karabiber ( damak tadiniza gore)

kizartma icin 1 lt'ye yakin misir ozu yagi

Nasil mi Yaptim?
Once hamurumu mayalama islemine basladim, 1 bardak ilik suya
1 tatli kasik seker ve 2 tatli kasik kuru maya ile karistirim.
Mayalanma islemi olusurken, ocakta kiymali harcimi hazir ettim,
cunku kavrulduktan sonra sogumasi gerek.
Kabaran mayami un ile ve kalan su ile yogurmaya basladim,
hamur ozlesince icine 3 tatli kasik corek otunuda ilave ettim.
Hamur cok sert olmayacak, buna dikkat edilmesi gerekiyor.
Hamur teknemin kapagini kapatip beklemeye basladim, yaklasik
30 dk sonra hamurum kabardi.
Tatarlar Şöyün karan denilen demirden yapilmis cukur
kazanlarda kizartilar hamur islerini, ama benim o imkanim olmadigi
icin derin bir tencereye kizartma yagimi koydum, yag isinirken,
bir tasa su koydum, elimi islatarak corek otlu mayali hamurumdan
elime aldim, incelttim su yardimi ile, sonra icine kiymali icimi
koyup kapattim, elimi islatarak yassiltarak kizgin yaga attim,
dikkat edilmesi gereken nokta yag iyice kizginlastiktan sonra
biraz ocagin isisini azaltmakta fayda var, boylelikle Kiygasa'nin ici hamur kalmaz.

Tum hamurlara ayni islem uygulandiktan sonra afiyetle yenir,

Kiygasanin uzerine birde un helvasi yenir bu gelenekte,
bu sebeple Pekmezli Un Helvasi yaptim.


Malzemeler :
1.5 su bardagi un
150 gr tereyag
150 gr pekmez
1 su bardagi toz seker
1/2 su bardagi su
3 yemek kasigi tahin
50 gr dolmalik fistik ( ben ceviz kullandim)



Nasil mi Yaptim ?
Once tereyagini tenceremde erittim, unumu eleyerek ilave ettim.
Ocagin altini iyice yavasa getirip 20 dakika surekli karistirarak
kavurdum, baska bir kabin icinde pekmezi, toz sekeri, su ile
birlikte karistirdim. Unun rengi donmeye baslayinca bu karisimi
yavas yavas dahil ettim tencereme, helva iyice bu karisimi icine
cektikten sonra 3 yemek kasigi tahinimi ilave edip, tekrar karistirdim.
Helvanin uzerine bir havlu kapatip dinlendirdikten sonra
kasikla sekil verip servis tabagima aldim, uzerine tarcin ve kirik ceviz
serptikten sonra servise hazir hale geldi.

Afiyet Olsun.
Zeynep T.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder