12 Ekim 2011 Çarşamba

PEYNİRLİ KATMER BÖREK

Bu böreğe benim kızlar bayılıyor 'Anne çıtır çıtır olmuş' diyerek mutfağa girip çıkıp bir lokma atıyorlar ağızlarına.Kızlarım bu sene anasınıfına gidiyorlar,evet okullar başladı ama hastalıkta okulla birlikte evimize geldi.Geçen sene Mervecim neredeyse yarı dönem gidememişti kreşe haydi bu sene grip aşısı olalımda biraz rahat ederiz belki dedik ama ne çare.Geçen hafta Sudecim gece ateşlendi,ertesi gün doktora gittik Beta mikrobu kaptığını söyledi.Bu senenin antibiyotik açılışını yapmış olduk.Diğer kızlarımda bundan nasibini aldı,mutfak dolabı eczane rafına döndü :) Şimdi iyiler çok şükür,ikizler okula devam ediyor.Doktor kontrolünden bu sene daha seyrek görüşelim diye çıktık.Bakalım Allah ne gösterecek.Çok güzel bir gün geçirmeniz dileğiyle kızlarımın çıtır çıtır böreğinin tarifini paylaşayım :) 

Malzemeler
1 kg.un.
1 paket yaş maya.
4 su bardağı süt.
Yeteri kadar tuz ( 2 tatlı kaşığı yetiyor )
İçine : Beyaz peynir.
İçini için : 200 gr. tereyağı,200 gr. margarin,1 su bardağı sıvıyağ.

Yapılışı
Tereyağını ve margarini eritip sıvıyağla karıştıralım.Beyaz peyniri rendeleyelim.
Unu yoğurma kabına alalım,ortasını açıp mayayı ve tuzu ekleyelim,ılık sütle ele yapışmayan bir kıvam elde edene kadar yoğuralım.Hamuru bekletmeden 12 parçaya bölelim.Oklava ile bir parçayı 30-35 cm.çapında açalım ve yağ karışımı ile yağlayalım.İkinci yufkayıda aynı şekilde açalım ve açıp yağladığımız hamurun üzerine serelim ve yağlayalım.3. ve 4. hamur parçalarınada aynı işlemi uygulayalım.4. hamurumuzu yağladıktan sonra alttan 4 yufkamızı birden tutarak iki tarafından çekiştirerek yufkamızı birazda elimizle açıp inceltelim,rendelediğimiz peynirden serpiştirip rulo şeklinde saralım,sardığımız hamurun bir ucundan tutalım ve diğer tarafını çamaşır sıkar burgu yapalım ve gül böreği gibi (kol böreği gibide yerleştirebilirsiniz) kendi etrafına dolayarak fırın tepsimize yerleştirelim.Geri kalan hamur parçalarınıda 4 erli  hamur kullanarak aynı işlemi yapıp tepsideki rulomuzun çevresine dolayalım.Hamurlarımız bitince yağ karışımı ile üzerini iyice yağlayıp 175 derece üzeri kızarana kadar pişirelim.
NOT : Hamuru mayalandırırsak,böreğimiz kat kat olmaz.Üzerine sürdüğümüz yağ karışımıda böreğin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder