Turşusu yapılacak malzemeler taze, sağlam ve zedelenmemiş olmalıdır. Sarımsaklar en az 1 saat kadar suda bekletilirse kolay soyuluyorlar. Kavanozların kapaklarından bir kaç gün su sızabilir. Sızmadığından emin oluncaya kadar kavanozları geniş bir kabın içine koyarak olgunlaşmasını beklerseniz iyi olur.
Malzemeler:
- Kornişon veya küçük çengel köy salatalık,
- Yeşil domates,
- Yeşil sivri biber,
- Kelek,
- Havuç,
- Sarımsak,
- Maydanoz,
- Kereviz yaprakları,
- Turşuluk tuz,
- Üzüm sirkesi,
- Limon dilimleri,
- Kaynak suyu, (hazır, damacana suyu)
- Ön hazırlık olarak sarımsakları soyun, sebzeleri temizleyin ve zedelemeden güzelce yıkayın. Kelekleri ortadan kesip bir kaşık yardımı ile çekirdek kısmını kazıyarak çıkarın. Sebzeleri iğne ile birkaç yerinden delin. 1 Lt suyu tamamlayacak şekilde 1 su bardağı sirkenin üzerine, su ve 3 yemek kaşığı tuz koyun karıştırarak eritin.
- Kavanozun altına maydanoz, kereviz yaprakları serin, bir kaç sarımsak atın. Üzerine hazırlanmış sebzeleri elinizden geldiğince sıkı ve karışık yerleştirirerek kavanozu doldurun. (Arada limon dilimleri ve sarımsak koymayı unutmayalım.)
- Kavanozun ağzına maydanoz ve kereviz yaprakları yerleştirin. En son olarak hazırladığımız sirkeli tuzlu suyu yavaş yavaş akıtarak kavanozu dolduralım..
- Kavanozun kapağını 2-3 saat bekledikten sonra sıkıca kapatalım. Turşumuzun olgunlaşması için 18-20 derece olan serin bir yere kaldıralım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder