10 Eylül 2012 Pazartesi

Triliçe -boşnak tatlısı olması lazım



Dün tv.de Kosovadan yemek tanıtıyorlardı,kolay,ilginç geldi bana,internette bir kaç yerde buldum ,bana uygun olanı aldım,sadece hamurun yapılması,geri kalanı benim damak tadına göre uyguladım,reçeteyi yazarken belirtirim.Dün yeni borcam almıştım,yeni tepsi,yeni tatlı ile başladı.Tadı...ağzınıza bir bulut alsanız,anlamadan yutsanız,ağzınızda sadece bir nefis karamel ,krema tadı kalsa ....öyle bir şey....

MALZEMELER:
-24-25 sm tepsi
-3 büyük yumurta 
-24 silme çorba kaş.un(200 gr.)
-10 dolu çorba kaş.toz şeker(200 gr.)
-1/2 paket kabartma tozu 
-çay kaşığı ucu ile karbonat
-1 vanilin

HAZIRLANMASI :
-yumurta beyazlar 1 tutam tuz ile çırp,kabardıktan sonra azar ,azar toz şeker ilave et
-yumurta sarıları ilave et çırparak( mikser ile çırpılır )
-toz malzemeleri ele beraber,bir delikli kaşık ile unu yavaş,yavaş karıştırarak yedir yumurtalara 
-tepsiyi katı yağı ile sadece altını yağıla,o zaman bombeli olmuyor  hamur piştikten sonra 
-180' fırını aç,borcamda fırın önceden ısıtılmaz ,yine de güzel pişirir 
-benim fırın gazlı,gazlı fırın börekleri bile çok güzel pişirir 
-pişen kek soğuyacak
-tepsiden kenara alın keki,tepsiye 3-4 çorba kaş.krema ile yağılayın,yani bolca 
-keki üstüne koyun
-600ml. sürahiden suya 200gr kadar toz şeker karıştırdım ,biraz fazla oldu ,sanırım 500ml.su yeterli olacak
-aslında sadece 300ml. ile yaptım şurubu,eterli olmadı,bir daha yaptım ve keki ıslattım
-isteye bağılı miktarda krem şanti süt ile çırpın,biraz sulu olacak,kekin üstüne sürün
-toz şeker eritin,kenara alın,krema ilave edin ,karıştırın ,azıcık ısıtın,bence başlamadan önce karamel tarifini bulupta yaparsanız daha iyi olur 
-karameli halkalar yapar gibi şantinin üstüne dökün,benim krem şanti o kadar yumuşak olmuş ki şekil bile yaptım.
       ORİCİNAL triliçe tatlısında şurup olarak süt ve tatlı krema karışımı vardı,aslında pek süt sever değilim ,böylelikle çakma boşnak tatlısı çıktı .Sanırım bu tatlıyı hazır pandişpaniya ile de çok güzel olacak,1-2 saat yaptıktan sonra kestim,beğendim,pişir ağzının suyu fazla akmadan ye .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder