Kuru börülce mantısı, bizim evde yapılan mantı çeşitlerinden sadece biriydi. Genel olarak bakıldığında, bizim yörede etli mantıdan çok patatesli, börülceli, nohutlu, mercimekli mantı çeşitlerinin yapıldığını görürüz. Burada diğer mantıları da görebilirsiniz. Savaştan nasibini bolca almış, yöre insanı, mantıyı, bakliyatlarla yapmayı denemiş. İyi ki de denemiş, bu güzel yemekleri kültürümüze katmış böylece.
Börülce mantısı denemeye değer bir lezzet kesinlikle. Hem farklı, hem de et yemeyenler için de bir alternatif, bir o kadar da besleyici tabii ki. Deneyin, bana kesinlikle teşekkür edeceksiniz.
Malzemeler:
Mantı hamuru için:
- 2 küçük yumurta
- 1/2 su bardağı ılık su
- 11 kaşık tepeleme un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı sıvıyağ
İç harcı için;
- 1 kase haşlanmış kuru börülce
- 1 orta boy soğan
- 1/2 demet maydanoz
- karabiber,tuz
Haşlamak için:
- İster tavuk suyu kullanın, isterseniz benim gibi,tavuk bulyonları suda eritip suyunu hazırlayın. Miktarı belli değil, mantının üzerini geçmesin yeter.
Üzeri için;
yoğurt, sumak
Yapılışı:
- Yumurtaları kırıp, tuz, sıvıyağ ve un koymaya başlıyoruz. Suyu da ekleyip, mantı hamuru yoğuruyoruz. Hamurun üzerini örtüp iç harcını hazırlamaya başlıyoruz.
- Börülceleri, soğan ve maydanozu robata atıp, iyice kıyıyoruz. İçine tuz ve karabiber ekleyip, karıştırıyoruz.
- Mantı hamurundan, açabileceğiz büyüklükte bezeler yapıyoruz. Bunu mümkün olduğunca ince açıyoruz. Kareler halinde kesiyoruz.(Kayseri mantısı gibi çok küçük değil)
- İçine hazırladığımız iç harcından koyup, bilindik mantı şeklinde kapatıyoruz.
- Altı hafifçe sıvıyağ ile yağlanmış tepsiye teker teker diziyoruz. Fırına alıyoruz.
- Fırında altları hafifçe pembeleşince, tepsiyi fırından çıkartıyoruz.
- Ilık suyun içine, tavuksuyu tableti atıp eritiyoruz. Bu suyu azar azar mantıya ekliyoruz. Su mantının üzerini ha geçti ha geçecek olsun. Yani demek istediğim üzerini suyla doldurmayın mümkün oldukça. Niyetimiz mantıyı sulu şekilde yapmak değil çünkü.
- Bu şekilde de fırında suyu hafifçe fokurdamaya başlayınca derecesini düşürüp, biraz daha içini almasını sağlıyoruz.
- Üzerine yoğurt ve sumakla servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder