28 Ocak 2012 Cumartesi

un helvası nasıl yapılır


Un helvası, tatlılar içerisinde en fazla yapım yöntemine sahip tatlı çeşitidir. Un helvası yapmak için temel malzeme olarak un, yağ, şeker ve birde insan aklı gerekir. Katkı malzeme olarak su, süt, tahin, yumurta, fıstık içi, badem içi, ceviz içi, çam fıstığı kullanılır. Un helvası yaparken sıvı yağı, tereyağı veya margarin kullanılır. Şeker olarak toz şeker veya pudra şekeri kullanılır. Ayrıca tatlandırıcı olarak şeker yerine pekmez çeşitleri 'tut pekmezi, üzüm pekmezi, elma pekmezi, keçiboynuzu pekmezi' kullanılır. Bu kadar bol malzeme ve seçenek arasında un helvası kuru helva, yaş helva ve çekme helvası olarak çeşitlenir. Çekme helvası un helvası içerisinde yapımı en zor olanıdır.

Un helvası yaparken en fazla dikkat edilecek nokta unun kavrulmasıdır. Un tencerede veya fırın içerisinde kavrulur. Tencerede un kavrulurken düşük ısıda ve sürekli karıştırılması gerekir. Bu sayede un topaklanmaz ve yanmaz. Fırın içerisinde kavrulan un mutlaka topaklaşır. Bu nedenle fırında kavurduğunuz unu kullanmak için tel süzgeç kullanarak elemeniz gerekir. Un helvası yapıldığı yöntem ve kullanıldığı malzemelere göre rengi, tadı ve lezzeti farklı olacaktır. Tarifim un helvası içerisinde en fazla rağbet gören helvalardan biridir. Sultan, çoğu zaman un helvasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
yarım kilo un
250 gr. pudra şekeri
250 gr. tereyağı
28x28 ölçüsünde tepsi

Yapılması
tereyağını oda sıcaklığında tutun
unu yakmadan rengi dönünceye kadar kavurun
ardından unu tepsi içerisine alın ve tepe yapın
üzerine pudra şekeri dökün
tereyağından küçük parçalar koparın
ve unun değişik bölgelerine gömün
ardından unu avcunuzla sıkarak güzelce yoğurun
ve tepsi içerisine eşit kalınlıkta yayın
avuç içi ile güzelce bastırın, helvanızı bıçakla dilimleyin
ardından soğuması için buzdolabına kaldırın
helvanız soğuduktan sonra gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder