17 Ocak 2012 Salı


MANTARLI TAVUK SOTE GÜVEÇ
&
BEYAZ LAHANA SALATASI

Ankara'nın karlı ve buzzzz gibi havasından herkese selamlar,beklenen kar bir geldi pir geldi valla :) ama pazar günü öğle güzel yağıyordu ki,tam  seyirlik.Kızları çıkardım dışarı 'serilin bakalım karlara' dedim.Aman bir eğlendiler,bu sefer de içeri alamadım.Eskiden yanii benim çocukluğumda köyümüze giderdik amcamlara, kışın gittiğimizde şeker çuvallarına saman doldururduk ve üzerine oturur kayardık yada kayaklar vardı önlü arkalı iki kişi oturdu onunla kayardık,yalnız işin en güzel tarafı bütün ailecek eğlenirdik  amcamlar annem babam hep beraber,bir süreliğine onlar da çocuk olurdu.Şimdi artık büyükler tv ler sayesinde uyuşuyor ve çocuklarında eğlence anlayışı bilgisayardan ibaret.Acıklı bir tablo olmasına rağmen,sağlık olsun diyelim :) 
Haa birde eski yılbaşı geceleri vardı bilenler bilir gece 12 de dansöz çıkardı bir hevesle beklenirdi,ebeveynler dansöz çıkmadan çocukları yatırmaya çalışırdı,büyükler de açık saçık yaa hanii hatun utana sıkıla izlerlerdi dansözü :)  Ailecek tombala oynanırdı 1. çinko 2. çinko tombala yapan neşeyle bağırır tom ba laaaaa  :) 
Zamana ayak uyduruyor insan işte.
Bizim yılbaşı masamızın ana yemeklerinden biriydi güveçte mantarlı tavuk sote eşimin isteği üzerine yaptım, ayy ellerime sağlık pek te güzel olmuştu yanii.Çenem düştü yine :) bir başlayınca tutamıyorum sanırım kendimi.
Malzemeler 

  • 1 tavuk göğsü
  • 8-9 adet mantar
  • 2 orta boy soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 orta boy domates
  • tuz,karabiber,kekik
  • Üzerine kaşar rendesi

Yapılışı
Tavuk etlerini kuşbaşı doğrayın sıvıyağda bir süre kavurup,küp küp doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyin,  soğanlar yumuşayınca kuşbaşı doğradığınız mantarları ve domatesleri ekleyin yeteri kadar tuz,karabiber ve kekik ekleyip üzerine kapak kapatarak 10 dakika kadar pişirin.Piştikten sonra güveç kaplarına paylaştırın ve üzerine kaşar rendesi koyup 180 derecelik fırında kaşarlar eriyene kadar bekletin.

Afiyet şeker bal olsun.  

Gelelim beyaz lahana salatasına,beyaz lahananın kabuskası,salatası,sarması ve turşusu bizde beğenilerek tüketilir.Allahtan durum böyle çünkü ben çok severim,evdekiler yemeseydi hasret kalırdım kesin :)
Beyaz lahanayı doğrayın,havucu rendeleyin mor lahanayı ister rendeleyin ister küçük küçük doğrayın resimde gördüğünüz gibi ayrı ayrı duracaklarsa ayrı kaplarda tuz limon ve yağını ekleyin yada kolayına kaçın hepsini karıştırın :) ama bu lezzetli salatayı tüketin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder